Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulun yli­opis­tos­sa tut­ki­taan ma­sen­nus­ta – ta­voit­tee­na tun­nis­taa sairaus äly­pu­he­li­men datasta

Oulun yliopiston tutkimusryhmän tavoitteena on kehittää toimintamalli, jossa älypuhelimeen kerättävä datasta voidaan tunnistaa masennus.

Oulun yliopisto, yliopisto
Oulun yliopisto, yliopisto
Kuva: Tiina Mäntykivi

Oulun yliopistossa kehitetään dataperusteista analyysimenetelmää masennuksen tunnistamiseksi. Tutkimusryhmän tavoitteena on kehittää toimintamalli, jossa älypuhelimeen kerättävä datasta voidaan tunnistaa masennus.

– Analyysista saatavan tiedon perusteella potilas voidaan ohjata hoitoon oikea-aikaisesti, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja Denzil Ferreira Oulun yliopistosta.

Oulussa toteutettava tutkimus tehdään yhteistyössä Kalifornian yliopiston UCLA Depression Grand Challenge -projektin ja European Alliance Against Depression -organisaation kanssa.

– Tutkimukseen osallistuva henkilö päättää, mitä tietoja hän haluaa jakaa, mutta tarkoitus on analysoida ainakin paikannustietoa sekä aktiivisuus- ja vuorovaikutusdataa esimerkiksi hoitoon, tukiverkostoihin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyen, Ferreira selventää.

Analyysimenetelmän on tarkoitus nopeuttaa masennuksen arviointia ja potilaan hoitoonohjausta. 

Masennuksesta kärsii maailmanlaajuisesti yli 300 miljoonaa ihmistä ja se on suurin työkyvyttömyyden aiheuttaja maailmassa.