Oulun yli­opis­to käyn­nis­ti esi­sel­vi­tyk­sen tut­ki­mus­vil­pis­tä

Oulun yliopisto on aloittanut esiselvityksen epäillystä hyvän tietellisen käytännön loukkauksesta. Asia liittyy yliopiston kulttuuriantropologian dosentti Edward Duttonin ja Richard Lynnin vuonna 2013 julkaistuun artikkeliin.

Oulun yliopisto on aloittanut esiselvityksen epäillystä hyvän tieteellisen käytännön loukkauksesta.
Oulun yliopisto on aloittanut esiselvityksen epäillystä hyvän tieteellisen käytännön loukkauksesta.
Kuva: Essi Puuri

Oulun yliopisto on aloittanut esiselvityksen epäillystä hyvän tietellisen käytännön loukkauksesta.

Asia liittyy yliopiston kulttuuriantropologian dosentti Edward Duttonin ja Richard Lynnin vuonna 2013 julkaistuun artikkeliin. Helsingin Sanomat käsitteli elokuun alussa Duttonin ja Flynnin lupaa puolustusvoimien testitulosten käytölle.

Puolustusvoimat ei epäile, että armeijan psykologisten testien tuloksia olisi päätynyt luvatta käyttöön, mutta yliopisto aloitti oman esiselvityksensä.

Myöhemmin kerrottiin, että Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo teki ilmoituksen vilppiepäilystä Ouluun Duttonin artikkeleista. Kahdesta artikkelista on Uusitalon mukaan löytynyt vilppejä, joista ensimmäisessä tapauksessa Dutton kollegoineen on kopionut Jyväskylässä tehdyn gradun ja esittänyt sen tuloksia ominaan. Toisessa Dutton kertoo Uusitalon mukaan käyttävänsä aineistoa, jota ei ole olemassa.

Esiselvityksen tekijänä toimii Oulun yliopiston kulttuuriantropologian professori Hannu I. Heikkinen.