Oulun yh­tei­sö­ve­ro­pot­ti kasvoi jälleen hie­noi­ses­ti – Nokian kuumien vuosien lu­ke­mis­ta ollaan vielä hyvin kaukana

Yhteisöverotuloja Oululle kertyi viime vuonna 45,2 miljoonaa, kun vuonna 2017 potti oli 42,6 miljoonaa. Kasvua tuli 2,6 miljoonaa.

-
Kuva: Ella Jokinen

Oulun yhteisöverotulojen kehitys näyttää jättäneen 5-6 vuoden takaiset rumat luvut tukevan tuntuisesti taakseen, sillä potti kasvoi jälleen hienoisesti vuonna 2018.

Yhteisöverotuloja Oululle kertyi viime vuonna 45,2 miljoonaa, kun vuonna 2017 potti oli 42,6 miljoonaa euroa. Kasvua tuli 2,6 miljoonaa. 

– Silti vielä ollaan kaukana Nokian parhaista päivistä, kun yhteisöverotuloja kertyi noin sata miljoonaa nykyrahassa laskettuna, sanoo Oulun talousjohtaja Jukka Weisell.

-
Kuva: Ella Jokinen

Verrokkikaupunkeihin nähden Oulun kertymä on Weisellin mukaan kohtalainen. Pääkaupunkiseutu on maan keskuksena aivan omilla luvuillaan.

Verrokeista myös Turku on yli sadan miljoonan paremmalla puolella. Sen lukua selittää Weisellin mukaan paljon lääkejätti Bayer, joka oli maan kovimpia yhteisöveron maksajia 145 miljoonalla eurollaan.

Katso tästä eniten yhteisöveroa 2018 maksaneet oululaisyritykset.

Oulussa on virinnyt viime vuosina runsaasti uutta yritystoimintaa, joka ei ihan pian kerrytä yhteisöveroa merkittävässä määrin.

– Kun niistä yrityksistä monien elinkaarta katsotaan, niin kehitykseen joudutaan vielä panostamaan paljon, Weisell muotoilee.

Hän viittaa myös siihen, että yhteisöverotuoton tuloutus laahaa usemman vuoden perässä.

– Eli jos firmat rupeaisivat nyt takomaan kovaa tulosta, se näkyy vasta vuosien  viiveellä.

Lisäksi jos yrityksellä on toimipaikkoja useilla paikkakunnilla, sen maksama yhteisövero jaetaan kunnille toimipaikkojen tarjoamien työpaikkojen suhteessa.

Weisellin mukaan Oulun yhteisöverokertymän ennusteissa kertymän maltillisen kasvun odotetaan jatkuvan.

Kuluvalle vuodelle kertymäarvio on 45,3 miljoonaa, vuodelle 2020 47,5 miljoonaa ja 2021 rikottaisiin 50 miljoonan euron raja.

Oikaisu 6.11. kello 11.20: Uutisessa siteerattiin alun perin virheellisesti Oulun talousjohtaja Jukka Weiselliä. Nokian parhaina aikoina yhteisöverotuotot olivat noin sata miljoonaa vuodessa, eivät parisataa miljoonaa euroa kuten uutisessa ensin virheellisesti kerrottiin.