Kärpät: Pyörälä hur­jas­sa vi­rees­sä juh­la­pe­lis­sään

Työtaistelu: Hoi­ta­jat jat­ka­vat ylityö- ja vuo­ron­vaih­to­kiel­toa Oysissa ja Ou­las­kan­kaal­la

Oulun vuokrat hui­mas­sa nou­sus­sa

Vuokrat nousivat vuoden toisella neljänneksellä Oulussa poikkeuksellisen paljon.

Vanhat kerros- ja rivitaloasunnot olivat huhti-kesäkuussa kallistuneet vuoden takaisesta koko maassa keskimäärin vain 0,6 prosenttia.
Vanhat kerros- ja rivitaloasunnot olivat huhti-kesäkuussa kallistuneet vuoden takaisesta koko maassa keskimäärin vain 0,6 prosenttia.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Vuokrat nousivat vuoden toisella neljänneksellä Oulussa poikkeuksellisen paljon. Tilastokeskuksen mukaan Oulun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 11,1 prosenttia, kun Suomessa nousua kertyi keskimäärin 5,3 prosenttia.

Vuokraturvan mukaan tätä selittää se, että Oulun kielteisillä talousuutisilla on ollut niiden todellista vaikutusta suurempi psykologinen vaikutus.

"Ihmiset ovat huolissaan Oulun asuntojen hintojen mahdollisesta laskusta lähitulevaisuudessa, ja siksi huomattavan moni haluaa nyt siirtyä omistusasunnosta vuokra-asuntoon seuraamaan, mitä tulevana talvena tapahtuu", Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo.

Metsolan mukaan hyppäyksenomaista kehitystä voi nähdä, kun suuri joukko tavallista maksukykyisempiä vuokralaisia alkaa yhtä aikaa kilpailla parhaista vuokra-asunnoista.

"Osittain nousua selittää myös uusien kalliimpien vuokra-asuntojen valmistuminen Ouluun", Metsola sanoo.

Vuokrat nousivat asuntojen hintoja nopeammin

Asuntojen vuokrat ovat yleensäkin edelleen nousseet selvästi nopeammin kuin vanhojen asuntojen hinnat. Tilastokeskus kertoi perjantaina, että vuokralla asuminen oli huhti-kesäkuussa koko maassa keskimäärin 4,8 prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin.

Arava-asuntojen vuokrat olivat nousseet hieman enemmän kuin vapaarahoitteisten asuntojen.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat taas nousivat pääkaupunkiseudulla hitaammin kuin muualla. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokriin kertyi vuodessa nousua 3,4 prosenttia ja muualla Suomessa 5,3 prosenttia.

Vuokrat olivat huhti-kesäkuussa nousseet pari prosenttia myös tammi-maaliskuuhun verrattuna.

Omistusasuntojen hintakehityksestä Tilastokeskus julkisti tuoreimmat tiedot viime viikolla. Niiden mukaan vanhat kerros- ja rivitaloasunnot olivat huhti-kesäkuussa kallistuneet vuoden takaisesta koko maassa keskimäärin vain 0,6 prosenttia.