Oulun vas­taan­ot­to­kes­kus ääriään myöten täynnä

Vastaanottokeskuksen johtajan Sirpa Kansanahon mukaan turvapaikanhakijoiden määrä repesi heinäkuussa.

Oulun vastaanottokeskus Heikinharjussa.
Oulun vastaanottokeskus Heikinharjussa.
Kuva: Pekka Ala-aho

Vastaanottokeskus Oulussa on täynnä ääriään myöten. Vastaanottokeskuksen johtajan Sirpa Kansanahon mukaan turvapaikanhakijoiden määrä repesi heinäkuussa.

Oulun vastaanottokeskuksessa on paikkoja 300 turvapaikanhakijalle. Paraikaa siellä majailee kuitenkin jopa yli 400 ihmistä.

Yksin tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille on Oulussa virallisesti paikkoja 47, mutta nyt sitäkin on jouduttu venyttämään. Perjantaina alaikäisiä oli jo kymmenen nuorta enemmän kuin tilat antaisivat myöten.

– Hakijoita on tullut todella hurjat määrät viimeisen kuukauden aikana. Kaikki huoneet ovat käytössä ja patjamajoituksella on paljon ihmisiä. Yhdessä huoneessa majoittuu keskimäärin seitsemän ihmistä. Majoitamme tulijoita niin paljon kuin vain järkevällä tavalla olemme saaneet mahtumaan, kertoo Kansanaho.

Aiemmin suljettu Ruukin vastaanottoyksikkö avataan uudelleen elokuun puolivälissä suurien hakijamäärien vuoksi.

– Ruukki tuo onneksi vähän helpotusta tähän meidän ahtauteen, sillä pääsemme purkamaan Oulua sinne. Ongelmana vain on, mitä ehtii sitä ennen tapahtua. Joka viikko tulee runsas määrä uusia hakijoita, kertoo Kansanaho.

Suurista tulijamääristä huolimatta tilanne ei ole kuitenkaan täysin poikkeuksellinen, painottaa Kansanaho.

Tulijamäärät vastaanottokeskuksissa eivät pysy koskaan tasaisena, sillä tilanne heilahtelee jatkuvasti maailman kriisitilanteiden mukaan.

Nyt kasvu on kuitenkin rajumpaa kuin koskaan aiemmin.

– Ei ole yllätys, että kun Eurooppa täyttyy, näkyy se myös meillä pohjoisessa näin voimakkaasti – vaikkakin pienellä viiveellä, sanoo Kansanaho.