Oulun Työväen Näyt­tä­möä ei nähdä Hu­pi­saa­ril­la ensi kesänä – "Ai­na­kin viime kesältä on pakko huo­kais­ta", OTN:n pu­heen­joh­ta­ja Minna Kuu­sis­to sanoo

OTN ei ole hakenut harjoitus- ja näytäntöaikoja ensi kesäksi Hupisaarten uuteen teatteriin. Hakuaika päättyi viikko sitten.

Viime kesän farssi Espanjankärpänen houkutteli Hupisaarten uuteen teatteriin 5 526 katsojaa. Kuvassa ohjaaja Markus Packalén ja OTN:n puheenjohtaja Minna Kuusisto. – Kesä kerrallaan. Mielenterveys ei kestä sitä taistelua, kun meidän vaatimuksia väitetään kohtuuttomiksi, Kuusisto toteaa.
Viime kesän farssi Espanjankärpänen houkutteli Hupisaarten uuteen teatteriin 5 526 katsojaa. Kuvassa ohjaaja Markus Packalén ja OTN:n puheenjohtaja Minna Kuusisto. – Kesä kerrallaan. Mielenterveys ei kestä sitä taistelua, kun meidän vaatimuksia väitetään kohtuuttomiksi, Kuusisto toteaa.
Kuva: Jukka Leinonen/arkisto

OTN ei ole hakenut harjoitus- ja näytäntöaikoja ensi kesäksi Hupisaarten uuteen teatteriin. Hakuaika päättyi viikko sitten. – Etenemme niiden toimijoiden kanssa, jotka meitä ovat nyt kontaktoineet, Tapahtuma-aluepalveluiden suunnittelija Satu Kiipeli kertoo.

Oulun Työväen Näyttämön yli 50 vuotta jatkunut kesäteatteritoiminta Hupisaarilla katkeaa. OTN ei ole hakenut harjoitus- ja näytäntöaikoja ensi kesäksi Hupisaarten uuteen teatteriin.

– Me jätetään väliin, puheenjohtaja Minna Kuusisto sanoo.

– Katsottiin, että annetaan nyt mahdollisuus muillekin.

Oulun Työväen Näyttämö on ollut Hupisaarten teatterin pääkäyttäjä vuodesta 1957.

– On me puhuttu OTN:n johtokunnassa, että jos joku haluaa mennä Hupisaarille, niin nyt pitää varata.

Kuusiston mukaan teatteriryhmän tämänhetkisille resursseille on riittävää, että syksyllä tehdään farssi ja keväällä joko lastenjuttu, dekkari tai komedia. Tätä kaikkea OTN:n on toteuttanut toimitiloissaan Upseerinkadulla Intiössä.

– Me ollaan ihan tyytyväisiä tuolla meidän omissa tiloissa. Keksitään jotain kivaa kesäksi. Kyllä se on nyt meidän osalta nähty, Kuusisto kuittaa.

Hupisaarten teatteri tarvitsisi tuottajan

Minna Kuusisto sanoo, että Hupisaarten teatteri tarvitsisi tuottajan.

– Akseli Klonkin taiteellisen johtajan Janne Kuustien tekemä ehdotus tuottajasta oli erittäin hyvä. Ilman sitä homma ei toimi, kun on viisikin toimijaa ja mennään ihan vaan kalenterivarauksilla. Ja sitten ei kuitenkaan voi luottaa, onko siellä meille sovitut ajat ja paikat, Kuusisto sanoo.

– Kaupungilla pitäisi olla varaa laittaa siihen työntekijä, joka tekee muutakin kuin ottaa ylös varauksia. Kun noin arvokas tila rakennetaan, sen pitää olla käytössä.

"Siellähän romahtaa katsojamäärät"

Viime kesänä Oulun Työväen Näyttämön Espanjankärpänen-farssin näki 5 526 katsojaa.

– Siellähän romahtaa katsojamäärät, jos ei jotakin tuottajaa saada, joka hoitaa sinne toimintaa. Me ollaan tehty se käytännössä ilmaiseksi kaupungille.

Kuusiston mukaan kesäteatteri on harrastajille aina valtava ponnistus.

– Se vie kauheasti aikaa ja ihmisten kesälomat. Nykyään on jo vaikea saada tekijöitä mukaan.

OTN:n väki tekee teatteria oman työn ohessa iltaisin.

– Esityksen valmistaminen vaatii pitkän ajan. Tarvitsemme paljon harjoitteluaikaa, koska haluamme tehdä laadukasta teatteria meidän tyylillä. Se kaappaa suhteettoman osan suhteessa muihin toimijoihin, Kuusisto pohtii.

– Jos me tiedettäisiin, että saadaan sen ja sen verran aikaa sieltä, ja pystytään tietyt päivät pitämään näytöksiä, niin kyllä meillä virtaa riittäisi.

Yhteistyö kaupungin kanssa ei saumatonta

Hylkääkö OTN Hupisaaret nyt kokonaan?

– Kesä kerrallaan. Mielenterveys ei kestä sitä taistelua, kun meidän vaatimuksia väitetään kohtuuttomiksi. Kuka määrittelee, mikä on kohtuutonta, mikä ei. Ne, joilla se tarve on, vai ne, jotka eivät näe sitä tarvetta. Yhteistyö kaupungin kanssa ei ollut saumatonta.

Hakuaika Hupisaarten uuteen teatteriin kesäksi 2020 päättyi viikko sitten. Halukkuutensa ilmoittivat Teatteri Neliapila, Teatteri Saaga ja Oulun musiikkijuhlat.

– Enemmän musiikkia viime vuoteen verrattuna, Tapahtuma-aluepalveluiden suunnittelija Satu Kiipeli kertoo.

– Etenemme niiden toimijoiden kanssa, jotka meitä ovat nyt kontaktoineet.