Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulun tuo­mioka­pi­tu­li hylkäsi pastori Kovác­sin oi­kai­su­vaa­ti­muk­sen va­roi­tuk­ses­ta – Kovács voi va­lit­taa hal­lin­to-oi­keu­teen

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli hylkäsi pastori Árpád Kovácsin tekemän oikaisuvaatimuksen koskien hänelle annettua varoitusta.

Pastori Árpad Kovács.
Pastori Árpad Kovács.
Kuva: Maiju Torvinen

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli hylkäsi pastori Árpád Kovácsin tekemän oikaisuvaatimuksen koskien hänelle annettua varoitusta. 

Tuomiokapituli totesi päätöksessään lokakuun alussa, että että pastori Kovács toimi vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta toimittaessaan samaa sukupuolta olevan parin kirkollisen vihkimisen ja antoi hänelle kirjallisen varoituksen.

Oikaisuvaatimuksessaan Kovács katsoi, ettei ole toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta ja ettei tuomiokapituli ole osoittanut mitä kohtaa pappislupauksesta hän on rikkonut ja millä tavalla.

Päätös oikaisuvaatimuksesta Kovácsia ei yllättänyt, kun samat varoituksen antaneet ihmiset käsittelevät sen. Kovács muistuttaa, että kysymys ei ole siitä, että vastakkain olisivat Suomen laki ja kirkkolaki.

– Suomen laki ja kirkkolaki ovat samalla puolella ja vastapuolella on älyttömän vanhoillinen tulkinta. Kirkkolaissahan ei ole mainittu mitään sukupuolesta, vaan ainoastaan se, että toisen vihittävistä pitää kuulua luterilaiseen kirkkoon.

Tuomiokapituli totesi aiemmassa päätöksessään, että samaa sukupuolta olevan parin kirkollinen vihkiminen on tällä hetkellä kirkon lain ja järjestyksen vastaista. Papiksi vihittävä lupaa virkaan vihittäessä muun muassa tahtovansa noudattaa kirkon lakia ja järjestystä. 

Päätös syntyi äänin 4-2 ja siihen jätettiin eriävä mielipide. Sen mukaan tuomiokapitulin tulisi muuttaa päätöstään ja katsoa, että Kovácsin toiminta ei ole ollut ohjeistuksen mukaista, mutta vallitsevassa tilanteessa se ei aiheuta toimenpiteitä.

Eriävän mielipiteen jättäneiden hiippakuntadekaani Kari Ruotsalaisen ja tuomiorovasti Satu Saarisen mielestä tuomiokapitulin olisi pitänyt pidättäytyä varoituksen antamisesta ja odottaa, että kirkolliskokous käsittelee uudessa yhteiskunnallisessa ja lainsäädännöllisessä tilanteessa asian.

Pastori Kovácsilla on mahdollisuus valittaa päätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

–  Neuvottelen ensin lakimieheni kanssa, mutta aikomukseni on tehdä valitus ja näin minä haluan tehdä, Kovács toteaa.