Oulun teat­te­rin pit­kä­ai­kai­nen pu­ku­suun­nit­te­li­ja Pirjo Valinen pal­kit­tiin Tai­to-Fin­lan­dial­la

Vuoden 2019 Taito-Finlandian voittajaksi on valittu Oulun teatterin pitkäaikainen pukusuunnittelija ja lavastaja Pirjo Valinen.

Pirjo Valinen palkittiin perjantaina Taito-Finlandia -palkinnolla. Kuva vuodelta 2017.
Pirjo Valinen palkittiin perjantaina Taito-Finlandia -palkinnolla. Kuva vuodelta 2017.
Kuva: Pekka Peura

Vuoden 2019 Taito-Finlandian voittajaksi on valittu Oulun teatterin pitkäaikainen pukusuunnittelija ja lavastaja Pirjo Valinen. Suomen Kädentaidot -messuilla julkistetun palkinnon voittajan valitsi toimittaja ja kuvajournalisti Meeri Koutaniemi

Valinen on työskennellyt teatterimaailmassa pitkään. Hän teki Oulun teatterissa pitkän uran vuodesta 1975 vuoteen 2015 saakka, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Valinen tunnetaan paperisten näyttämövaatteiden suunnittelijana ja valmistajana. 

– Lavastus on yleensä tehtyä todellisuutta ja näyttämön todellisuutta. 1970-luvulla heräsin siihen, miksi näyttämöpuvut ovat vähän kadulta repäistyn näköisiä ja arkisia. Kuvataide on aina kiinnostanut minua, joten ajattelen, että lavastus ja puvut ovat kokonaistaideteos suhteessa valoon, Valinen kertoo Suomen Kädentaidot -sivuilla. 

Tunnustuksen antanut Koutaniemi perustelee, että Valisen työssä näkyy ja tuntuu omaleimaisuus, kekseliäisyys ja taiteellisen intohimon kunnioittaminen. Lisäksi hän sanoo, että Valinen on valinnut itselleen vaikean materiaalin. 

Taito-Finlandian neljä muuta finalistia olivat taidehistorioitsija Mari Varonen, suomalaisen keramiikkateollisuuden uranuurtaja Risto Paatero, kultaseppä ja muotoilija Petri Pulliainen ja kokkolalainen vaatealan yritys PaaPii Design.

Aikaisemmin Taito-Finlandia-tunnustuksen ovat saaneet Ruokangas Guitars (2012), Hattulan Kaakelitehdas (2013), Lapuan Kankurit (2014), Stepan Sarpaneva, kelloseppä, Sarpaneva Watches (2015), kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki (2016), Restaurointi Mikael Holma (2017) ja puukkoseppämestari Pekka Tuominen (2018).

Taito-Finlandia on käsi- ja taideteollisuusalan tunnustuspalkinto, joka julkistetaan vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla. Palkinto myönnetään alaa edistäneelle henkilölle, yritykselle, toimijalle, teolle, ilmiölle, tapahtumalle tai tuotteelle.