Tilaajille

Oulun sääs­tö­lis­taa laativa kon­sult­ti: Kunnat vet­kut­te­le­vat ikäviä ta­lous­rat­kai­su­ja, mutta po­lii­tik­ko­jen on tehtävä myös ne pää­tök­set – Pu­das­jär­vi pe­las­tui ta­ka­vuo­sien rat­kai­su­jen seu­rauk­se­na

Oululle talousselvitystä tekevä konsultti Eero Laesterä huomauttaa, että kuntien on tehtävä kirvelevät ratkaisut itse.

Konsulttia huudetaan yhä useammin ratkomaan kuntien vaikeita talousongelmia. Oululle talousselvitystä tekevä konsultti Eero Laesterä huomauttaa, että kuntien on tehtävä kirvelevät ratkaisut itse. Hän toteaa, että takavuosien päätökset Pudasjärvellä todennäköisesti pelastivat kunnan talouden.

Kuntatalous kyntää syvällä. Kunnallisverokertymän kehitys on ollut viime vuosina heikkoa, valtionosuudet rämpivät miinuksella, menot lisääntyvät, väestörakenne muuttuu huonoon suuntaan ja investointitarpeet ovat samaan aikaan kasvussa.

Näin siitä huolimatta, että takana on melko vahva talouden suhdannehuippu.
Kun yhtälöön ynnätään odotettavissa oleva, yleisen tason ylittävä palkkaratkaisu kevään tes-neuvotteluissa sekä heikkenevä yleinen talouskehitys, näkymä on jopa historiallisen huono.

Yksi yhtälön taustalla vaikuttava tekijä on ontuva päätöksenteko. Kuntapoliitikot näyttävät siirtävän ikäviä päätöksiä tuonnemmaksi kuin toivoen, että aika hoitaa asiat.

Kun vaikeita päätöksiä ei uskalleta tehdä, huudetaan apuun ulkopuolinen arvioitsija. Niin on tehnyt myös Oulu, joka tilasi selvityksen Perlacon Oy:ltä. Selvityksen tekijän Eero Laesterän mukaan konsulttipalvelujen kysyntä on nyt kovempi kuin koskaan.

– Sekä pienet, että isot ovat ongelmissa.

Vaikein tilanne on alueellisesti Kaakkois-Suomen isommilla paikkakunnilla, ja paras yllättäen Lapissa.

Rakenteen tiivistäminen tärkeää