Oulun ra­ken­nus­val­von­ta kes­keyt­ti po­lii­si­ta­lon re­mon­tin

Oulun kaupungin rakennusvalvonta on keskeyttänyt Oulun poliisitalon remonttityömaan.

Oulun poliisitalon remontti on keskeytynyt. Arkistokuva.
Oulun poliisitalon remontti on keskeytynyt. Arkistokuva.
Kuva: Essi Puuri

Oulun kaupungin rakennusvalvonta on keskeyttänyt Oulun poliisitalon remonttityömaan.

Poliisitalolla on ryhdytty vaihtamaan noin 600 uutta ikkunaa, mutta rakennusvalvonta on määrännyt ikkunoiden asennuksen keskeytettäväksi.

Syynä on se, että hankkeesta vastaava Senaatti-kiinteistöt ei ole ilmoittanut valvonnalle ikkunoiden vaihtotyöstä vastaavaa työnjohtajaa vaikka sen saama toimenpidelupa tätä edellyttää.

Poikkeukselliseen päätökseen vaikutti myös se, ettei Senaatti-kiinteistöt ole toimittanut poliisitalosta tehtyä kuntotutkimusta rakennusvalvonnalle hakiessaan kohteen muutostöihin rakennuslupaa viime kesänä.

Rakennusvalvonnan johtajan Pekka Seppälän mukaan myönnetyn rakennusluvan vaativuusluokka olisi noussut selvästi korkeammaksi, jos kuntotutkimus tuloksineen olisi ollut heidän tiedossaan.

– Kohteessa on ilmeisesti vakavia sisäilmaongelmia, joista Senaatti-kiinteistöt ei ole lupaa hakiessa antanut meille riittävästi tietoa.

Rakennushankkeen keskeyttäminen on Seppälän mukaan harvinaista.

– Yleensä asiat etenevät neuvottelemalla. Ammattimaisen kiinteistöjen korjaajan ja ylläpitäjän pitäisi kyllä tietää, millaisilla asiakirjoilla rakennus -ja toimenpidelupia haetaan.

”Inhimillinen erehdys”

Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikön Marita Rovamon mukaan tutkimusta ei toimitettu rakennusluvan liitteeksi, koska siinä mainitut toimenpidesuositukset eivät Senaatti-kiinteistöjen mielestä kaikilta osin vaadi rakennuslupaa.

– Kaikki rakennusluvan alaiset työt ovat olleet rakennuslupahakemuksen suunnitelmissa. Muutoin tutkimusraportin työt toteutetaan normaaleina kunnossapitokorjauksina vuosien 2016-2018 aikana.

Rovamon mukaan ikkunaurakasta vastaava työnjohtaja on sama kuin Rata-aukion peruskorjausta koskevassa hankkeessa. Poikkeuksellisesti hankkeella on kaksi lupaa ja vastaavan työnjohtajan ilmoitus tehtiin vain toiseen lupaan. Hän sanoo, että nimeä ei ilmoitettu rakennusvalvontaan inhimillisen erehdyksen vuoksi.

– Senaatti-kiinteistöissä ja kumppaneittemme organisaatioissa ihmiset tekevät työt ja joskus jokaiselle tapahtuu inhimillisiä erehdyksiä.