Pienituloisuus: Ou­lu­lai­nen Jaakko Koi­vu­kan­gas kertoo, miten alle tu­han­nen euron pal­kal­la tulee toimeen

OYS: OYSiin tullut poik­keuk­sel­li­sen paljon jä­nis­rut­to­ta­pauk­sia

Hankkeet: Hei­nä­pään jal­ka­pal­lon­sta­dion­pro­jek­ti jäihin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulun pyö­rä­tie­ver­kos­ton isä Mauri Myllylä va­lit­tiin vuoden pyö­räi­li­jäk­si

Oulun kaupungin entinen kaupungininsinööri Mauri Myllylä, 80, on valittu Vuoden 2015 pyöräilijäksi.

Mauri Myllylä pyöräilee kotikaupungissaan Oulussa päivittäin. Kaupungininsinöörin työstä eläkkeelle jäätyään hän on jatkanut toimintaansa pyöräilyn hyväksi muun muassa liikenneministeriön ja konsulttiyrityksen palveluksessa.
Mauri Myllylä pyöräilee kotikaupungissaan Oulussa päivittäin. Kaupungininsinöörin työstä eläkkeelle jäätyään hän on jatkanut toimintaansa pyöräilyn hyväksi muun muassa liikenneministeriön ja konsulttiyrityksen palveluksessa.
Kuva: Jukka Leinonen

Oulun kaupungin entinen kaupungininsinööri Mauri Myllylä, 80,  on valittu Vuoden 2015 pyöräilijäksi. Valintaa perustellaan ainutlaatuisella pyöräilyn hyväksi tehdyllä elämäntyöllä ja tiedon jakamisella seuraaville sukupolville.

Myllylä oli suuressa roolissa, kun Ouluun suunniteltiin ja toteutettiin kattavaa pyörätieverkostoa. Pyöräliikenteen ensimmäinen kokonaissuunnitelma Ouluun syntyi 1972, ja sitä pidetään edelleen yhtenä Suomen parhaista.

Toimivien pyöräteiden vuoksi pyörä on nykyään Oulussa nopein kulkuväline alle viiden kilometrin matkoilla, perusteluissa sanotaan.

Suunnitelmia vastustettiin

Myllylä muistelee, kuinka 1970-luvulla pyörätiesuunnitelmat kohtasivat vastustusta ja myös kävelykatu aiheutti pahennusta. Rotuaarin rakentamista Myllylä pitääkin yhtenä vaativimmista liikennehankkeista.

- Rotuaari saatiin 20 vuoden työn tuloksena. Suunnitelma herätti aikanaan paljon pahennusta, kun uskottiin, että autolla on pakko päästä ovelle tai kaupat kuolevat, Myllylä kertoo tiedotteessa.

Myllylä muistuttaa, ettei pyöräilykaupunki saa jäädä lepäämään laakereilleen.

- Keskustan alueella on edelleen pahoja puutteita ja pyöräilyn selkeämpi erottelu jalankulusta tekisi pyöräilystä sujuvampaa, Myllylä sanoo.

Tunnustuksen myöntää Suomen Pyöräilykuntien verkosto ry. Diplomi luovutetaan Mauri Myllylälle lauantaina Stadin Kelat -tapahtumassa Helsingissä.

Aiemmin Vuoden pyöräilijöiksi on valittu muun muassa Mikko ”Peltsi” Peltola 2007, Osmo Soininvaara 2008, Hannu-Pekka Björkman 2009, Oras Tynkkynen 2010, Lauri Tähkä 2011, Kaisa Leka 2012, Teppo Moisio 2013 ja Vappuliisa Hakalehto 2014.