Oulun poliisi etsi vii­kon­lop­pu­na 14 hil­las­ta­jaa – po­lii­si­koi­ra Horkka seurasi vanhaa jälkeä viisi ki­lo­met­riä

Perjantain ja maanantain välisenä aikana Oulun poliisilla oli yhteensä 14 tehtävää, joissa hillastaja oli eksynyt maastoon. Kaikki kadonneet löytyivät hyvävointisina.

Poliisikoira Horkka löysi kadonneet marjastajat kokeneella hajuaistillaan ja jäljestystaidoillaan.
Poliisikoira Horkka löysi kadonneet marjastajat kokeneella hajuaistillaan ja jäljestystaidoillaan.
Kuva: Oulun poliisi

Runsas kypsynyt hillasato on näkynyt viikonlopun aikana Oulun poliisin tehtävissä. Perjantain 28. heinäkuuta ja maanantain 31. heinäkuuta välisenä aikana poliisilla oli yhteensä 14 tehtävää, joissa hillastaja oli eksynyt maastoon.  

Poliisi on opastanut osaa eksyneistä soittamalla poliisiauton hälytyssireeniä, jonka avulla eksyneet osasivat suunnistaa takaisin tien varteen. Osa oli kuitenkin päätynyt jo niin kauas metsään, ettei hälytyssireenin ääni enää kuulunut.  

Kauemmaksi eksyneiden etsinnässä poliisi on käyttänyt apuna poliisikoiria. Kokeneiden poliisikoirien jäljestystaidon vuoksi tehtäviin ei tarvittu suurta miesmäärää, vapaaehtoisia etsijöitä tai ilma-aluksia. 

Esimerkiksi maanantaina iltapäivällä kahdeksanvuotias poliisikoira Horkka löysi kadonneet hillastajat seuraamalla seitsemän tuntia vanhaa jälkeä. Horkka seurasi jälkeä yhteensä viiden kilometrin matkan lämpimässä säässä ja löysi kadonneet marjastajat.

Maanantain aikana poliisi käynnisti maastoetsinnät yhteensä viisi kertaa. Aamulla kadonneita marjastajia etsittiin Jokilaaksojen alueella, alkuillasta Oulun alueella ja yötä vasten Kainuussa. Kadonneista neljä löydettiin koirien avulla ja yksi löysi perille poliisiauton sireeneitä soitettaessa.

Poliisin mukaan kaikki hillassa olleet eksyneet on löydetty ja saateltu ihmisten ilmoille hyvävoimaisina. Marjametsällä eksyneet ehtivät poliisin mukaan olla maastossa neljästä kahteentoista tunnin ajan. 

Hyvät hillavuodet näkyvät marjametsälle katoamisissa

Komisario Juha Niemelä Oulun poliisilaitokselta kertoo, että hillamaastoon kadonneiden määrä kasvaa aina hyvinä hillavuosina. 

– Silloin marjaan lähtevät nekin, jotka eivät tavallisesti käy, Niemelä kertoo. 

Niemelän mukaan samanlainen ilmiö havaittiin viimeksi pari kolme vuotta sitten, kun hillasato oli runsas.

Poliisi ohjeistaa noudattamaan neljän koon muistisääntöä marjametsälle lähtiessä: kännykkä, kartta, kaveri ja kompassi. Marjaan lähdöstä kannattaa kertoa läheisillä, eikä yksin kannata välttämättä lähteä. Puhelimeen voi ladata hätäkeskuksen 112Suomi -sovelluksen, joka paikantaa soittajan sijainnin tarkalleen hätäpuhelua soitettaessa.

Eksyessä kannattaa hakeutua avoinaiselle ja näkyvälle paikalle. Kirkkaan värinen vaatetus auttaa etsijöitä, poliisi muistuttaa.

Poliisikoiranohjaaja Saulin aikaisemmin antamat hillastusohjeet löytyvät Facebookista.