Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Oulun pää­po­lii­si­ase­mal­le saapui tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den kii­tos­mars­si – monilla mu­ka­naan ruusuja ja il­ma­pal­lo­ja

Oulun pääpoliisiasemalle saapui tiistaina noin sata turvapaikanhakijaa Hiukkavaaran hätämajoituskeskuksesta. Paikalle saapuneiden turvapaikanhakijoiden mukaan kyseessä ei ollut mielenosoitus, vaan kiitosmarssi.

Turvapaikanhakijat halusivat kiittää oululaisia ja muistuttaa, että kaikki heistä eivät ole rikollisia. "Respect you", lukee turvapaikanhakijoiden viestissä, "Kunnioitusta teille". Turvapaikanhakijoiden mukana on suomeksi kirjoitettuja viestejä.
Turvapaikanhakijat halusivat kiittää oululaisia ja muistuttaa, että kaikki heistä eivät ole rikollisia.
Turvapaikanhakijat halusivat kiittää oululaisia ja muistuttaa, että kaikki heistä eivät ole rikollisia.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Oulun pääpoliisiasemalle Raksilaan saapui tiistaina noin sata turvapaikanhakijaa Hiukkavaaran hätämajoituskeskuksesta. Paikalle saapuneiden turvapaikanhakijoiden mukaan kyseessä ei ollut mielenosoitus, vaan kiitosmarssi.

Ihmiset halusivat sanojensa mukaan kiittää Suomea ihmisoikeuksista ja maahanmuuttajien vastaanottamisesta. He halusivat myös muistuttaa, että kaikki turvapaikanhakijat eivät ole rikollisia. He eivät hyväksy niitä maahanmuuttajia, jotka raiskaavat tai tekevät muita rikoksia Suomen kansaa vastaan.

Paikalle saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa oli arabeja, kurdeja ja turkmenialaisia. Kaikki olivat miehiä.

Paikalla oli useita poliisiautoja ja poliiseja oli myös ulkona aseman lähistöllä. Poliisi veti paikalle poliisin eristysnauhaa rajaamaan aluetta mielenosoitukselle.

Turvapaikanhakijat kokoontuivat poliisin eristysnauhan taakse. He halusivat kävellä vielä Rotuaarille ja he pyysivät poliisilta siihen lupaa. Puoli kahden aikaan johtokeskuksesta kuitenkin kerrottiin, että mielenosoittajien joukko oli hajaantumassa eikä kulkue jatka matkaa poliisiasemalta.

"Kiitos Oulu", "Respect you"

Paikalle tulleilla mielenosoittajilla oli mukanaan ruusuja, ilmapalloja ja Suomen lippuja. Monet ovat kirjoittaneet banderolleihin viestejä. Viesteissä luki muun muassa "Respect you" ("Kunnioitusta teille"), "Kiitos Oulu", "Hiukkavaara Camp".

Turvapaikanhakijoiden mukana on suomeksi kirjoitettuja viestejä.
Turvapaikanhakijoiden mukana on suomeksi kirjoitettuja viestejä.
Kuva: Lukija

Lisäksi joillakin oli banderolleja, joissa oli pidempiä kirjoituksia. Kaksi miestä piti banderollia, jossa luki: "Me olemme todella pahoillamme mitä on tapahtunut tälle tytölle Kempeleessä. Kiitos kun ymmärrät, että emme ole kaikki samanlaisia. Me kunnioitamme kaikkien yksityisyyttä."

Tunnelma paikan päällä oli rauhallinen. Poliisin mukaan turvapaikanhakijoiden "hyvän mielen" mielenilmaus sujui hyvässä hengessä.

Syyskuussa Hiukkavaaran hätämajoituskeskuksesta marssi noin 70 turvapaikanhakijaa pääpoliisiasemalle osoittamaan mieltä majoitusolosuhteita vastaan.