Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda Oulussa ka­ran­tee­niin?

Oulun me­ri­kyl­py­län työt voivat alkaa muu­ta­man kuu­kau­den päästä – ta­voit­tee­na avata ovet asiak­kail­le ke­vääl­lä 2020

Merikylpylähanke etenee kaupungin päätöselimissä nyt ripeästi. Kokonaisuuden toteuttaja Töölö Urban on toimittanut kaupungille tarkennetut suunnitelmansa.

Merikylpylä rakennetaan Kiikeliin, Oulun kauppatorin kupeeseen. Havainnekuva.
Merikylpylä rakennetaan Kiikeliin, Oulun kauppatorin kupeeseen. Havainnekuva.

Merikylpylähanke etenee kaupungin päätöselimissä nyt ripeästi.

Kokonaisuuden toteuttaja Töölö Urban on toimittanut kaupungille tarkennetut suunnitelmansa ja aikataulut tontinluovutuksen ehtojen mukaisesti. Yhdyskuntalautakunta käsittelee suunnitelmia ensi tiistaina, ja valtuuston on määrä päättää hankkeesta 14. tammikuuta.

– Jos kaupunginhallitus arvioi, että ehdot täyttyvät, hanke voi lähteä aika nopeasti liikkeelle. Maaliskuussa olisi vuorossa rakennuslupa-aineiston työstö ja vesiluvan kuulutus. Saman tien voitaisiin ryhtyä siirtämään alueelta muuntamoja ja aittoja, Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki sanoo.

Avajaisten sen sijaan suunnitellaan nyt olevan hieman myöhemmin kuin alunperin arvioitiin eli keväällä 2020. Viive johtuu vesityöluvista ja rakennusluvista, joissa menee oma aikansa.

Kylpylän terassialue ja altaat rakennetaan veden päälle kelluviksi. Kevään aikana ryhdytään tekemään tehdasvalmisteisia maa- ja vesirakentamisen komponentteja: näitä ovat meressä kelluvat rakenteet, uima-altaiden moduulit ja talojen moduulit.

Rakennusten perustusten tekeminen aloitetaan heti, kun rakennuslupa on saatu. Varsinainen rakentaminen tehdään kesällä ja syksyllä ennen lumien tuloa. Kelluva terassi- ja alue asennetaan paikoilleen loppusyksyllä ennen jäiden tuloa.

Rakentaminen vaikuttaa venepaikkoihin

Venelaitureita rakennetaan toukokuussa samoin kuin väliaikainen kulkusilta torinrantaan. Veneilykauden toivotaan häiriintyvän mahdollisimman vähän.

– Rakentamisaikana eli ensi kesänä venepaikoista vain toinen puoli on osan ajasta käytössä, ja muutamien viikkojen katkoksia voi tulla, Matinheikki sanoo.

Nyt venepaikkoja on tarjolla 32, ja kylpylän valmistuttua niitä on 33. Kaupunki on luvannut korvata tilapäisesti puuttuvat venepaikat muualta.

Veneilijöille tarkoitettu polttoaineen jakeluasema on tarkoitus poistaa käytöstä ensi keväänä rakentamisen tieltä. Paraikaa neuvotellaan, millaisia uudelleenjärjestelyjä polttoaineen jakelussa tehdään.

Töölö Urbanille investointi on 6,6 miljoonaa euroa. Omaa rahoitusta siitä on 32 prosenttia ja lainaa 68 prosenttia.

Oulun kaupunki osallistuu lisäksi Kiikelin kehittämiseen 1,5 miljoonalla.

Allas Sea Pool

 • Allas Sea Pool Oulu -saunakylpylän suunnitelma sisältää kaksi puuverhoiltua rakennusta, päärakennuksen ja saunarakennuksen. Rakennuksien katot hyödynnetään terasseina.
 • Päärakennus on osin kahdessa kerroksessa. Noin 500 kerrosalaneliötä sisältää kahvila-ravintolan, monitoimitilat, myymälän ja terasseja.

Saunat

Saunarakennus on noin 170 kerrosalaneliötä.

 • Rakennus sisältää saunat, suihkut, wc:t ja pukuhuoneet.
 • Saunoista kaksi on yhteiskäytössä. Kysynnän mukaan kesäisin voidaan järjestää tilapäisiä lisäsaunoja.

Altaat

 • Altaat ja terassialue kelluvat meressä. Kelluva ala on noin 2 300 neliötä.
 • Matkauima-altaan koko on 15 x 25 metriä. Se pidetään läpi vuoden 27-asteisena.
 • Merivesiallas on 10 x 10 metrinen. Se pidetään sulana myös talvella.
 • Lastenallas on 27-asteinen läpi vuoden. Sen koko on 10 x 10 metriä.
 • Paljutyyppisiä altaita rakennetaan mahdolliseti kolme. Niiden vesi on yli 30-asteista.

Taustaa

 • Oulun kaupunki haki viime vuonna tontinluovutuskilpailulla saunayrittäjää Kiikeliin suunnitellulle Löylymaa-hankkeelle.
 • Voittaja oli Töölö Urban. Yrittäjällä on jo Helsingissä Allas Sea Pool -niminen kokonaisuus.
 • Pääsuunnittelijana kylpylähankkeessa on Anssi Lassilan Oopeaa eli Office for Pheripheral Architechture -arkkitehtuuritoimisto.
 • Kiikeliin sijoitetut aitat siirretään keväällä pois rakennustöiden tieltä tilapäisesti.

Tavoiteaikataulu

 1. Joulukuu 2018: Kaupunginhallitus käsittelee asian.
 2. Tammikuu 2019: Valtuuston päätös on tarkoitus saada 14. tammikuuta.
 3. Kevät 2019: maatyöt ja infran rakentaminen.
 4. Kesä 2019: sataman toimintojen järjestäminen rakennustöiden ajaksi, uusi laituri.
 5. Syksy 2019: vesirakentaminen.
 6. Talvi 2020: rakennusten sisä­työt ja muu viimeistely.
 7. Kevät 2020: rakennukset ja altaat avataan vaiheittain, teatterin puoleinen satamalaituri ja siltayhteys torilta rakennetaan.