Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Oulun lop­pu­viik­ko on täynnä ta­pah­tu­mia: Oh­jel­mas­sa on kir­jal­li­suut­ta, mu­siik­kia ja tais­te­lu­näy­tös

Oulussa järjestetään torstain ja sunnuntain välisenä aikana useita tapahtumia. Ohjelmasta löytyy tekemistä moneen makuun, eikä perheen pienimpiäkään ole unohdettu ohjelmatarjonnassa.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Showband.
Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Showband.
Kuva: Jarno Riipinen

Taiteiden yö

Photo Laundry Valveen takapihalla torstaina kello 14–21.

Pohjoinen valokuvakeskus järjestää Ojakadun varren koivukujalla Photo Laundryn. Laundry on Pietarista maailmalle levinnyt valokuvien vaihtotapahtuma, joka toimii periaatteella ”tuo valokuva, vie valokuva”. Osallistujat voivat tuoda valokuviaan vaihdettavaksi puistikkoon viritetyille pyykkinaruille. Valveen takapiha.

Taiteiden yö

Retro kitsch -kirppis sekä keräilijäkohtaaminen Pohjois-Pohjanmaan museossa.

Ainolan museon edustalle voi mennä myymään ylimääräistä tavaraa iltakirppikselle kello 16–22. Kaikenlainen kirppistavara kelpaa, ei tarvitse olla retroa.
Arabian kahvikuppien kerääjät Marko Laukkanen ja Susanna Hyykoski ovat museolla kertomassa harrastuksestaan kello 17–21.

Taidemuseon yö

Alakerran näyttelyt puoleen hintaan. Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa -näyttelyyn vapaa pääsy.

Musiikin opiskelija Ellen Kärkölä säestää viululla Ellen Thesleffin teosten äärellä tasatunnein kello 16-23, ja kello 19 amanuenssi Elina Vieru vie yleisön kierrokselle näyttelyihin.

Yläkerran näyttelytilassa jahdataan suklaamunia kello 10–12 ja 14–16, ja projektipäällikkö Jonna-Maria Mölläri johdattelee museovieraat aikamatkalle kello 20.

Taiteiden yö

Kaaoslavan kesän huipennus Hollihaan puistossa.

Kaaoslavalle saapuu laulaja-lauluntekijä Jukka Nousiainen, joka tunnetaan muun muassa Räjäyttäjät-yhtyeestä. Lisäksi esiintyvät Maustetytöt sekä Money & Gravy. Kaaoslavan Taiteiden yöhön voi osallistua kello 18–22.

Muusajuhlat

Kirjastoklubi pääkirjaston tapahtumatila Laiturilla kello 18–22.

Runolautakunnassa arvioidaan ääneen luettuna oululaislyyrikoiden tekstejä ja Runonapakympissä henkilöt A, B ja C yrittävät runoilla itsensä X:n matkakumppaniksi.
Kirjailijavieraiksi saapuvat Maarit Verronen ja Jere Vartiainen. Tilaisuuden päättää Djangomania.

Vaihtoehtofestarit

Oulu palaa III Ykän pubissa.

Ykän pubin D.I.Y.-festarit tarjoavat grindgorea, hardcorea ja punkkia yhteensä 17 bändin kattauksella.

Tapahtuma käynnistyy perjantaina 17.8. aloitusklubilla ja jatkuu lauantaina 18.8. Oulun palaa -festivaalilla. Kaikki liput myydään ovella.

Autonäyttely

NurtsiCruising Ouluhallin parkkipaikalla.

Lauantaina 18.8. kello 10–19 järjestettävässä tapahtumassa kalustoa paikalla on kaikenlaista rekan ja mopoauton välillä. Kävijöitä viihdyttää kotimainen huumorimusiikkibändi Portion Boys.

Muusajuhlat

Rikoskirjailijat muistelevat Jerry Cottonia.

Rikoskirjailijat Tapani Bagge ja Ari Paulow muistelevat perjantaina 17.8. Kempeleen kirjastossa, millaista oli kirjailijan uransa alkuaikoina kirjoittaa Jerry Cottoneita. Tilaisuus alkaan kello 17.

Puolustusvoimat esittäytyy

Puolustusvoimat 100 -kesäkiertue saapuu Ouluun perjantaina 17.8.

Ohjelmassa on kalustonäyttely kello 15–19 Heinäpään urheilukeskuksessa ja taistelunäytös kello 17.30 urheilukeskuksen kentällä. Näytöstä ei suositella alle kouluikäisille.

Taistelunäytöksen jälkeen kello 19 alkaen on vuorossa Puolustusvoimien kesäkiertueen konsertti kauppatorilla. Konsertissa esiintyvät Ilmavoimien big band, Lapin sotilassoittokunta solistinaan Janna sekä Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan show band.

Muusajuhlat

Olohuonekonsertti Sepänkatu 12 B:ssä.

Laulaja-lauluntekijä Saaga Sees musisoi lauantaina 18.8. kello 17 alkaen olohuonekonsertissa. Konsertissa kuullaan Saaga Sees -duon ensimmäinen keikka, kun olohuoneen matolle nousee myös Apina-yhtyeessäkin vaikuttava Aake Lämsä.

Konsertti

Kuuska Soi Kuusisaaressa.

Lauantaina 18.8. kello 15 alkavassa konsertissa esiintymässä ovat LEO, Jari Sillanpää, Jonne Aaron, Laura Voutilainen Official, Juha Tapio ja Sonata Arctica.

Muusajuhlat

Murhaballadeja Valveella.

Sunnuntaina 19.8. kello 18 Valveelle saapuu mustiin pukeutuva duo Keke Lammassaari ja Antti Janka-Murros. Heidän esittämänsä kappaleet keskittyvät uuden ja vanhan balladiperinteen synkempään puoleen, murhaballadeihin.

Historia

Alma-rouvan tarinoita.

Sari Kokkonen tarinoi Villa Hannalan historiasta sunnuntaina 19.8. kello 12 alkaen.
Yleisöllä on myös mahdollisuus vierailla J.W. Snellmanin vuonna 1859 kesäasunnokseen rakennuttaman pitsihuvilan tornissa.

Kotiseutupäivä

Kotiseutupäivät saa vieraakseen muusat.

Kotiseutujuhla alkaa Aito helmi -salissa kello 12 ja juhlapuheen pitää Kauko Ervasti.
Kello 13 voi tavata muusat Johanna Sinisalon, Miki Liukkosen ja Heli Slungan huoltoasemalla. Muusajuhlien runoillassa kirkossa kello 17 alkaen esiintyvät Heli Slunga, Hannu Tarvas ja Joose Keskitalo.

Hengelliset tapahtumat

Elojuhla Oulujoen kirkossa ja Oulujoen pappilan pihalla.

Sunnuntaina 19.8. kello 10 alkavan juhlan teemana on Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto. Kirkossa saarnaa Unesco-professsori ja teologiantohtori Arto Kallioniemi. Elojuhlissa puheenvuoron pitää Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen. Kongolainen Elvis Dubois tuo tervehdyksin Ugandasta.
Lapsille esiintyy taikuri Roope, ja keppihevosratakin on rakennettu.

Muusajuhlat

Henkisten lajien mestaruuskisat Tähtitornin kahvilassa.

Jo klassikoksi muodostuneissa kisoissa kilpaillaan kolmiottelussa, jossa lajeina ovat telepatia, telekinesia sekä teleportaatio. Sunnuntaina 19.8. kello 17 alkavissa kisoissa Oulun Henkiseksi Mestariksi kruunataan parhaiten ajatuksia lukenut sekä pisimmälle itseään sekä kilpailuesinettä mielensä voimalla siirtänyt kilpailija.

Lasten tapahtumia loppuviikoksi

Siili soi siellä ja täällä

Soiva Siili -jukeboksi Hupisaarten kaupunginpuiston Alaköökillä torstaina 16.8. kello 13 alkaen.

Lasten suosikkiyhtye Soivan Siilin duo-kokoonpano esittää yleisön pyynnöstä ja toiveista Soivan Siilin lauluja. Yhtye esiintyy torstaina myös Tähtitornin kahvilassa kello 17 alkaen. Esiintymiset ovat kaikille avoimia ja pääsymaksuttomia.

Räpsyjä ja rasteja

Valokuvasuunnistus Taiteiden Yössä torstaina 16.8. kello 15–20.

Pohjoinen valokuvakeskus järjestää valokuvasuunnistusta lapsille ja lapsenmielisille. Tehtävänä on etsiä puistoon piilotetut rastit ja kuvata ne esimerkiksi omalla kännykällä. Lähtö ja maali löytyvät Madetojan puiston Ojakadun puolelta, Valveen ”takapihalta”. Suunnistus järjestetään säävarauksella.

Vänkää Veturiaukiolla

Lyötyn kesätorin päättäjäiset Veturiaukiolla lauantaina 18.8. kello 12–16.

Meritulli-Heinäpään asukasyhdistys ry järjestää perinteiset kesätorin päättäjäiset jo viidennen kerran. Ohjelmassa on muun muassa pomppulinna, polkuautoilua, haitarinsoittoa ja arpajaiset. Lisäksi mehu- ja munkkitarjoilu.

Tositarina koiranpennusta

Tassu-elokuva pääkirjaston Pakkalan salissa torstaina 16.8. kello 18 alkaen.

Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin pääpalkinnon vuonna 2016 voittanut Tassu-elokuva näytetään torstaina Pakkalan salissa. Unkarilaisen Robert-Adrian Pejon ohjaama elokuva kertoo tositapahtuviin perustuvan tarinan Zoltánista, joka ottaa hoiviinsa vilkkaan saksanpaimenkoiran pennun. Suomeksi ja englanniksi tekstitettyä elokuvaa suositellaan yli 8-vuotiaille.

Eläväinen esitys Kempeleessä

Vatsastapuhuja Sari Aalto Kempeleen kirjastossa lauantaina 18.8. kello 11 ja kello 12.

Vatsastapuhuja Sari Aalto esiintyy kaksi kertaa Kempeleen kirjastolla kauppakeskus Zeppeliinissä. Esitykset kestävät noin 20 minuuttia. Aalto on Suomen ensimmäinen ja ainoa ammattimainen naisvatsastapuhuja. Esitys sisältää nukkien rinnalla myös laululeikkejä, taikatemppuja ja höpsöjä avustajanumeroita. Pääsymaksutonta esitystä suositellaan vähintään neljä vuotta täyttäneille.

Kisoja ja rapsuteltavaa

Oulun Karva-Kaverit lastentapahtuma sunnuntaina 19.8. kello 13–17.

Suomen Karva-Kaverit ry Oulun seutu järjestää lapsille leikkimielisen Pehmolelukoira ja -kissamätsärin sekä Keppihevoskisat Koirakeskus HundSpa’n piha-alueella. Kaikki osallistujat palkitaan. Ilmoittautuminen alkaa kello 13 ja kehät pyörähtävät käyntiin kello 14. Osallistuminen maksaa euron käteisellä. Ohjelmassa on lisäksi kasvomaalausta, ilmapalloja, koiria ja kissoja rapsuteltavana sekä mahdollisuus tutustua Suomen Karva-Kaverit ry:n toimintaan. Sienikuja 9, Oulu.