
Kolmatta kertaa jaettavan Botnia-palkinnon on saanut kuusamolaislähtöinen Tommi Kinnunen romaanistaan Pintti.
Vuonna 2018 ilmestynyt teos on Kinnusen kolmas romaani ja sen tapahtumat sijoittuvat pieneen lasitehtaan yhteisöön. Pintti kertoo kolmen sisaruksen tarinaa kolmen päivän ajalta.
Botnia-raati kiittelee Kinnusen teoksen kerronnan ainutlaatuisuutta: se päästää lukijan äärimmäisen liki tapahtumia.
Raadin perusteluissa todetaan: "Lukiessa tuntuu välillä, kuin seuraisi kaikkea sitä omin silmin, ja tässä onkin kirjailijan vaade: sinun pitää kokeman kaikki se, mitä kukin kuvatuista. Kinnusen kerronnan taidokkuus pakottaa joissakin kohdin laskemaan teoksen käsistä: on pysähdyttävä hetkeksi ja annettava pulssin tyyntyä. Toisessa kohdin sen tekee, koska on annettava juuri luetun kuin tuoksua ympärillä."
Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä.
Tällä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan. Hyvä kirja kelpaa luettavaksi vielä vuodenkin päästä ilmestymisestään.
Botnia-palkintoehdokkaaksi hyväksytään mitä tahansa kirjallisuudenlajia edustava teoksia. Riittää että tekijä asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on sieltä kotoisin.
Palkinto jaettiin nyt jo toista kertaa kuusamolaiskytköksin, sillä ensimmäisen Botnia-palkinnon sai Kuusamossa asuvan Minna Rytisalon teos Lempi.
Rytisalo oli tälläkin kertaa mukana Botnia-palkinnon ehdokaslistalla, mutta Kuusamo-derby päättyi Turkuun neljännesvuosisata sitten asettuneen Kinnusen hyväksi.
Palkintosumman 10 000 euroa lahjoittavat tänäkin vuonna Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina.
Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat olleet myös Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia, Hätälä, Bitfactor ja Oulun seudun ammattikorkeakoulu.