Oulun kes­kus­tan lie­peil­lä puukon kanssa ryös­tel­lyt kak­sik­ko kä­rä­jil­lä – Syyt­tä­jä vaatii van­keut­ta tör­keäs­tä ryös­tös­tä ja ryöstön yri­tyk­ses­tä

Raskain syyte koskee teräaseella tehtyä törkeää ryöstöä, jonka uhriksi joutui Asemakadulla kävellyt mies. Hänet yritettiin lisäksi pakottaa nostamaan rahaa pankkiautomaatilla.

Käräjäoikeudessa on alettu käsitellä kahden miehen rötöstelysarjaa lokakuisena torstaina Oulun keskustan liepeillä.

Syyttäjä vaatii kaksikolle kolmen vuoden vankeusrangaistusta törkestä ryöstöstä, ryöstön yrityksestä sekä näpistyksestä ja näpistyksen yrityksestä. Miehiltä vaaditaan myös rahallisia korvauksia.

Raskain syyte koskee törkeää ryöstöä, jonka uhriksi joutui Asemakadulla kävellyt mies. Syytteen mukaan toinen syytetyistä on lähtenyt kävelemään miehen vierellä ja ottanut pian esiin veitsen vaatien mieheltä tämän kantamia laukkuja.

Uhri on antanut laukut, mutta huutanut sen jälkeen poliisia paikalle. Tällöin ryöstäjä on syyttäjän mukaan pannut veitsen miehen kaulan lähelle.

Ryöstäjäkaksikon toinen osapuoli on tullut huutamisen jälkeen paikalle tulppa-avaimella ja veitsellä aseistautuneena ja kaksikko on ahdistanut uhrinsa seinäsyvennykseen. Mies on luovuttanut ryöstäjille kannettavan tietokoneen ja puhelimensa, jonka kotelossa on ollut maksukortti.

Syyttäjän mukaan ryöstäjäkaksikko on vaatinut miestä mukaansa tyhjentämään pankkitilinsä. Miestä pankkiautomaatille taluttaessaan kaksikko on uhannut häntä monta kertaa tappamisella, syytteessä sanotaan.

Tilin tyhjennys jäi lopulta aikeeksi poliisin tultua paikalle. Uhri sai omaisuutensa takaisin, eikä ehtinyt nostaa rahaa ryöstäjille.

Kihlakunnansyyttäjä Vuokko Hautalan mukaan ryöstö on teräaseiden, uhkausten ja miesylivoiman takia ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Ennen Asemakadulla liikkuneen miehen kimppuun käymistä kaksikko oli yrittänyt syyttäjän mukaan ryöstää Hallituskadulle pysäköityyn autoonsa menossa olleen toisen miehen. Toinen syytetyistä on uhannut lyödä uhria "turpaan" ja vaatinut rahaa. Ryöstäjä on repinyt uhria vaatteista pois autolta, jolloin mies on jysäyttänyt ryöstäjää kyynärpäällä. 

Iskun saatuaan ryöstäjä on irrottanut miehestä ja paennut paikalta kauempana odottaneen aisaparinsa kanssa.

Syytteen mukaan kaksikko oli ennen mainittuja ryöstöyrityksiä näpistellyt läheisellä kioskilla. Toisella syytetyistä elintarvikkeiden ja tupakan vieminen jäi yritykseksi.

Tuomio jutussa annetaan myöhemmin.