Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja Päivi Laajala hakee Kelan pää­joh­ta­jak­si – jätti ha­ke­muk­sen­sa maa­nan­tai-il­ta­na viikon poh­din­nan jälkeen

Laajala kertoo Kalevalle jättäneensä hakemuksen maanantaina illalla. Haku tehtävään päättyy huomenna tiistaina kello 16. Kelan johtajan paikka on ollut perinteisesti keskustan läänitystä.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kansaneläkelaitoksen uudeksi pääjohtajaksi. Arkistokuva.
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kansaneläkelaitoksen uudeksi pääjohtajaksi. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Peura

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kansaneläkelaitoksen pääjohtajaksi.

Hän kertoo Kalevalle jättäneensä hakemuksen maanantaina illalla. Haku tehtävään päättyy tiistaina kello 16. Nykyinen pääjohtaja Elli Aaltonen jää vuodenvaihteessa eläkkeelle 66-vuotiaana.

Laajala, 58, sanoo Kalevalle, että häntä on kysytty tehtävään ja hän on kiinnostunut pääjohtajan paikasta. 

Hän kertoo pohtineensa hakemuksen jättämistä viikon päivät ennen ratkaisuaan.

Laajala informoi asiasta illalla Oulun kaupunginhallitusta varsinaisen kokouksen ulkopuolisena asiana.

Kelan johtajan paikka on ollut perinteisesti keskustan läänitystä.

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari kirjoitti kommentissaan maanantaina iltapäivällä, että keskusta ajaa "huhujen mukaan" vahvimmin tehtävään juuri Päivi Laajalaa.

Laajala ei ole keskustan jäsen, mutta keskusta on aiemminkin tukenut hänen valintaansa eri tehtäviin.

HS:n Junkkarin tietojen mukaan keskustadynastian jatkuminen Kelan huipulla ei välttämättä ole enää itsestäänselvyys, ja asiasta olisi viriämässä iso poliittinen riita hallituskumppanien Sdp:n ja keskustan välille.

– Sdp:ssä on tiettävästi vahvoja haluja haastaa keskustan ikiaikainen Kela-läänitys. Kulisseissa liikkuvien huhujen mukaan Sdp:n Tuula Haatainen olisi hakemassa Kelan pääjohtajan paikkaa, Junkkari kirjoittaa.

Toistaiseksi Haataisen nimeä ei löydy hakijoiden listalta.

Kauppalehti kysyi muutama viikko sitten Kelan valtuutettuja johtavalta Riikka Slunga-Poutsalolta (ps.), pitäisikö hakuilmoituksessa avoimesti mainita, että hakijalta toivotaan keskustalaista taustaa.

– Kyseessä on täysin avoin haku eikä ole vaatimuksia puoluekirjasta. Pidän itse henkilökohtaisesti etuna, jos puoluekirjaa ei ole, Slunga-Poutsalo sanoi lehdelle.

Uuden pääjohtajan nimittää presidentti Sauli Niinistö eduskunnan valitsemien Kelan valtuutettujen esityksestä.

Kelan pääjohtajalla ei ole määritettyä virkakautta, jonka jälkeen tehtävä tulisi haettavaksi. Siten tuleva pääjohtaja voisi jatkaa tehtävässä eläkeikään saakka.

Väistyvän pääjohtajan Elli Aaltosen palkka on ollut reilut 18 000 euroa kuukaudessa.

Maanantaina kello 19 Kelan sivujen mukaan paikkaa oli hakenut reilut 20 henkilöä.

Nyt kisaan lähtevän Laajalan ohella nimekkäimpiä hakijoita tähän mennessä ovat Kelan kakkosjohtaja, kokoomuslainen Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma, sosiaalidemokraattinen Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio ja keskustalainen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti.