Oulun kau­pun­gin­hal­li­tus myönsi To­ri­ho­tel­lil­le jat­ko­ajan tiu­koil­la eh­doil­la – kau­pun­gil­le 800 000 euron vakuus

Oulun kaupunginhallitus ei heltynyt hotelliyhtiön omistajan Jyrki Hallikaisen lievennyspyyntöihin.

Torihotellin työmaalla kaatui maanantaina työkone. Ensimmäiset havainnekuvat torihotellista julkaistiin vuonna 2015. Taustalla olevan hotellin ja kauppahallin väliin sijoittuu talvitorialue.
Torihotellin työmaalla kaatui maanantaina työkone.
Torihotellin työmaalla kaatui maanantaina työkone.
Kuva: Janne Kˆrkkˆ

Oulun kaupunginhallitus ei heltynyt hotelliyhtiön omistajan Jyrki Hallikaisen lievennyspyyntöihin. Yhtiön on maksettava 150 000 euron sopimussakko, asetettava 800 000 euron vakuus sekä pidettävä kaupunki ja yleisö tietoisena hotellihankkeen etenemisestä. 

Jos uusia käänteitä ei ilmene, Oulun torin laitaan pitkään vireillä ollut torihotelli on valmis vuoden 2020 loppuun mennessä. Oulun kaupunginhallitus myönsi maanantaina jatkoa hotellin rakentamisvelvoiteaikaan ensi vuoden loppuun saakka.

Kaupunginhallitus ei heltynyt hotellihanketta vetävän MGP Services Oy:n omistavan liikemies Jyrki Hallikaisen pyyntöön lieventää yhdyskuntalautakunnan rakentamisen varmistamiseksi määrittelemiä ehtoja.

Hallikainen jätti ehtoja koskevan lievennyspyynnön kaupungille 11.6. Rakentamisvelvoitteelle MGP Services haki jatkoaikaa 28.5.

Kaupunginhallituksen päättämien ehtojen mukaan MGP Servicen tulee maksaa 150 000 euron suuruinen sopimussakko, antaa kaupungille 800 000 euron vakuus tai talletus ja tiedottaa hankkeen etenemisestä säännöllisesti.

Kaupungille yhtiön pitää raportoida töiden etenemisestä ja mahdollisista muutoksista kolmen kuukauden välein. Poikkeamisiin ja rakennusluvan muutoksiin pitää saada kaupungin hyväksyntä.

Yhtiön täytyy pitää myös yleisö koko ajan kärryillä tilanteesta.

Jos MGP Services ei maksa sopimussakkoa tai aseta vakuutta määräajassa, kaupunki irtisanoo tontin vuokrasopimuksen kuukauden kuluessa eräpäivästä.

Jos rakentamisvelvoitteen ehdot eivät täyty, vakuus jää kaupungille.

Sopimussakko on maksettava ja vakuus annettava kuukauden kuluessa kaupunginhallituksen päätöksen tultua lainvoimaiseksi.

Torihotellihanke on elänyt omaa elämäänsä pitkään. Ajatus hotellista syntyi 2007 kaupungin haettua torialueelle kehittäjää ideakilpailulla. Sen saldo jäi vaatimattomaksi poikien ainoastaan Hallikaisen hotelli-idean.

Hanke pantiin vireille maaliskuussa 2011. Tuolloin allekirjoitettiin maankäyttösopimus sekä sopimus tontin vuokraamisesta. Maanvuokrasopimus tehtiin kesäkuussa 2015. Saman vuoden syyskuussa kaupunginhallitus määritti rakentamisvelvoiteajaksi neljä vuotta sopimuksen allekirjoittamisesta. Määräaika päättyi 12.6. tänä vuonna.

Hotelliin on tulossa noin 130 huonetta, ravintola ja monitoimitila. Pysäköinti sijoittuu maan alle.

Rakennuksesta tulee nelikerroksinen kun alunperin lupa oli kolmelle. Lisäkerroksen hanke sai poikkeamispäätöksellä. MGP Services on hakenut sittemmin hotellille vielä viidettä kerrosta ja huomattavaa lisäystä huonemäärään. Perusteluksi yhtiö kertoi tuolloin sen, että keskeiset hotellioperaattorit vaativat isompaa hotellia.

Hotellin kauppahallin puoleiseen kupeeseen tulee talvitorialue.

Rakentamiskustannukset ovat noin 30 miljoonaa euroa. Urakoitsijana ja päätoteuttajana toimii SRV Rakennus Oy.

Hotellitontilla on jo tehty töitä yhtiön omalla vastuulla ennen lopullista päätöstä rakentamisvelvoiteajan jatkamisesta.

Ennen Hallikaisen tuloa mukaan kuvioihin liikemies Veikko Lesonen suunnitteli samoille kulmille viihde- ja tapahtumakeskus Tarkastamoa. Hanke olisi edellyttänyt asemakaavan muutosta eikä Lesonen jäänyt sitä odottelemaan vaan luopui ideasta.