Oulun kaup­pa­ka­ma­ri: Lähes puo­lel­la alueen yri­tyk­sis­tä on ollut han­ka­luuk­sia rek­ry­toin­nis­sa, ul­ko­mai­sen työ­voi­man palk­kaa­mis­ta ha­lu­taan hel­pot­taa

Oulun kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä 62,7 prosenttia oli sitä mieltä, että suurin kompastuskivi rekrytoinnissa on riittämätön ammattitaito.

Lähes puolella eli 49,1 prosentilla Oulun kauppakamarin jäsenyrityksistä on ollut vaikeuksia työvoiman rekrytoimisessa.

62,7 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä oli sitä mieltä, että suurin kompastuskivi on työnhakijoiden riittämätön ammattitaito. Riittämätön työvoiman tarjonta oli puolestaan ongelma lähes 60 prosentille yrityksistä.

Rekrytointivaikeuksia on ilmennyt muun muassa seuraavissa ammattinimikkeissä: ammattitaitoinen myyjä, yritysmyyjä, ohjelmistosuunnittelija, automaatiosuunnittelija, lähihoitaja, kokki, tarjoilija, siivooja, kiinteistönhoitaja, raudoittaja, levyseppä-hitsaaja ja bitumieristäjä.

– Vaikka akuutti työvoimapula ei enää ole niin suuri kuin vuosi sitten, ilmoittavat monet yritykset sen edelleen kasvun esteeksi. Tällä hetkellä tilanteeseen on luultavasti jo sopeuduttu, sanoo Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtaja Maria Juurikka

Yhdeksi olennaiseksi lääkkeeksi työvoimatarpeen täyttämiseksi Oulun kauppakamari näkee työperäisen maahanmuuton. Juurikan mukaan ulkomaista työvoimaa tarvitaan edelleen erityisesti asiantuntijoiksi ja erityisosaajiksi.

– Toivon todella, että ulkomaisen työvoiman rekrytointia näiltä osin voidaan nopeuttaa ja yritys saisi kaikki työntekijän rekrytointiin ja kotouttamiseen liittyvät palvelut jatkossa Pohjois-Suomessakin yhden luukun periaatteella, Juurikka sanoo.

Viiveet EU:n ulkopuolelta tulevan henkilön palkkaamisessa ovat nykyisin niin suuria, että kauppakamarin mukaan ne ovat jo yksistään tehokkaita esteitä työperustaiselle maahanmuutolle.

Oulun kauppakamari julkaisi uusimman jäsenkyselynsä tulokset alueen yritysten työvoimatarpeesta tiistaiaamuna. Kysely toteutettiin Oulun kauppakamarin toiminta-alueella Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.