Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Oulun kä­rä­jä­oi­keu­des­sa puidaan Pu­das­jär­vel­lä kuo­le­maan joh­ta­nut­ta trak­to­rin ja pyö­räi­li­jän yh­teen­tör­mäys­tä – syyt­tä­jä vaatii trak­to­rin kul­jet­ta­jal­le elin­kau­tis­ta van­keut­ta mur­has­ta

Oulun käräjäoikeus käsittelee murhasyytettä. Tapaus sattui Pudasjärvellä viime syyskuussa, jolloin paikkakuntalainen pyörällä ajanut mies jäi traktorin alle ja sai surmansa.

Oulun käräjäoikeus käsittelee murhasyytettä. Tapaus sattui Pudasjärvellä viime syyskuussa, jolloin paikkakuntalainen pyörällä ajanut mies jäi traktorin alle ja sai surmansa.

Syyttäjä vaatii traktorin ajajalle tuomiota murhasta. Syyttäjän mukaan traktorin kuljettaja oli ajanut pyöräilijää vastaan keskellä tietä ja välittömästi ennen kohtaamista käänsi liikkuvan traktorinsa keulan kohti pyöräilijää kohtalokkain seurauksin.

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään tänään tapausta, jossa iäkäs mies sai surmansa Pudasjärvellä. Etualalla Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala.
Oulun käräjäoikeudessa käsitellään tänään tapausta, jossa iäkäs mies sai surmansa Pudasjärvellä. Etualalla Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala.

Syyttäjän mukaan traktorin kuljettaja oli törmäyksen jälkeen painanut ajoneuvon etukauhalla uhria surmaamistarkoituksessa.

Syyttäjän mukaan teko on tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Syyttäjä vaatii traktorin ajajalle tuomiota myös laittomasta uhkauksesta. Syyttäjän mukaan mies oli uhannut pyöräilijää aiemmin useita kertoja muun muassa sanomalla ampuvansa hänet.

Lisäksi syytetty oli syyttäjän mukaan myös ampunut kaksi laukausta pienoiskiväärillä uhkailu- ja pelottelutarkoituksessa, kun uhri ajoi pyörällä syytetyn asuintalon ohi. Tämä tapaus sattui syyttäjän mukaan elokuussa 2016.

Syyttäjä vaatii traktoria ajaneelle miehelle elinkautista tuomiota.

Syytetty kiistää kaikki syytteet

Syytetty kiistää kaikki syytteet ja vaatii niiden hylkäämistä. Hänen mukaansa hän ei surmannut tahallaan pyöräilijää vaan kyseessä oli liikenneonnettomuus, joka aiheutui pyöräilijän yllättävästä ja ennalta-arvaamattomasta toiminnasta. Syytetty katsoo, että tämä ajoi itse traktorin eteen eikä hän ehtinyt ja voinut estää onnettomuutta.

Syytetyn puolustuksen mukaan syytetty yritti väistää pyöräilijää kääntämällä traktoria jyrkästi vasemmalle.

– Hän toimi hyvin nopeasti ja vaistonvaraisesti. Väistöliikkeen seurauksena traktori ajautui ojaan, miestä avustava asianajaja Esko Eskonpekka kuvaili.

Eskonpekan mukaan hänen päämiehensä kuljetti traktoria tien oikeassa reunassa ennen kohtaamista ja pyörälle jäi riittävästi tilaa ajaa turvallisesti kohtaamistilanteessa.

– Vaihtoehtoista tapahtumainkulkua ei voida sulkea pois, joten päämieheni syyllisyydestä jää järkevä ja perusteltu epäilys. Syyte pitää hylätä.

Syytetyn puolustus kiistää myös sen, että syytetty olisi painellut missään vaiheessa pyöräilijää traktorin kauhalla syyttäjän väittämällä tavalla.

He kiistävät myös syyttäjän vaatimuksen siitä, että noin 27 000 euron arvoinen traktori pitäisi tuomita valtiolle rikoksentekovälineenä. 

Syyttäjä: Hän tunsi kovaa vihaa uhria kohtaan

Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän Kimmo Vakkalan käsityksen mukaan syytetty tunsi kovaa vihaa kuollutta pyöräilijää kohtaan.

– Syyttäjä katsoo, että mies syytti pyöräilijää siitä, että tämä välitti viinaa alkoholisoituneille henkilöille ja muun muassa syytetyn veljelle.

– Hän syytti tätä myös siitä, että uhri velkoi saataviaan kovin keinoin muun muassa kiristämällä, Vakkala selitti oikeudelle.

Hän väittää uhrin pahoinpidelleen syytetyn veljen päivää ennen kohtalokkaita tapahtumia kapealla soratiellä.

Syyttäjä kertoi oikeudelle, että poliisin saapuessa paikalle syytetty oli eloisa ja puhelias.

– Hän ei purkanut pahaa oloaan kuoleman johdosta vaan käyttäytyi niin, että se oli omiaan vahvistamaan käsitystä siitä, että tässä oli kyse tarkoituksellisesta tappamisesta.

Miehen puolustus myöntää, että syytetyllä ja uhrilla oli keskenään huonot välit. Asianajaja Esko Eskonpekan mukaan se on johtanut perusteettomiin rikosepäilyihin.

– Huonoista väleistä ei pitäisi voida päätellä sitä, että päämieheni olisi surmannut hänet (uhrin). Hän ei ole koskaan aiemminkaan syyllistynyt mihinkään rikokseen.

”Ettei vain sattuisi mitään”

Surmansa saaneen miehen sukulainen kertoi oikeudelle, että kesällä 2017 syytetty epäili tämän ampuneen hänen autonsa eturenkaan rikki kiväärillä. He kohtasivat tuolloin toisensa rautakaupassa Pudasjärvellä.

– Minä sanoin siihen, että johan on kumma: Eihän hän (uhri) edes omista asetta.

Sukulaisen mukaan syytetty vastasi siihen, että hän aikoo säikäyttää miehen (uhrin) hirvikiväärillä.

– Se aikoi tömäyttää kohti, että eiköhän se tokene.

Toinen sukulainen kertoi oikeudessa, kuinka uhri oli kertonut hänelle heillä olleen syytetyn kanssa ”pientä riidan tynkää, uhkailua ja tommosta”.

– Hän sanoi, että se (syytetty) menee traktorilla tai autolla ohi vierestä ja koukkaa.

Tälle sukulaiselle uhri oli kertonut syytetyn uhanneen ampua hänet muutama vuosi sitten.

– Kehotin häntä pitämään varansa, ettei vain sattuisi mitään.

Kolmas oikeudessa todistajana kuultu todistaja muisteli tilannetta, jossa syytetty oli käynyt surmansa saaneen pihassa ”räkyttämässä”.

– Mennessään se oli huudellut, että kyllä hän vielä sun päälle ajaa jossain paikassa.

Syytetty oikeudelle: Yhtäkkiä tuli pyörä eteen

Syytetty puolestaan väitti oikeudessa, että hän ei ole koskaan uhannut surmansa saanutta millään lailla vaan päinvastoin tämä on uhkaillut toistuvasti häntä tappamisella, minkä lisäksi mies teki hänelle ”pikku vilppiä” pitkän aikaa.

Syytetyn mukaan miehellä oli tapana ajaa vihreällä jopollaan mutkitellen ja aiheuttaa vaaratilanteita.

– Piti olla varuillaan, kun sillä oli sellainen säikäytysmalli. Monta kertaa se mutkitteli ja ajoi keskellä tietä.

Syytetyn mukaan mies pyöräili häntä vastaan kohtalokkaana syyskuisena lauantaina, kun hän oli menossa metsäpalstalleen poimimaan karpaloita.

– Minulla oli traktori vauhdissa. Yhtäkkiä tuli pyörä eteen. En kerennyt painaa jarrua vaan äkkiä pyöräytin ojaan, ettei se jää alle.

Syytetty selitti soittaneensa hätäkeskukseen ja kääntäneensä pahoin loukkaantuneen miehen kylkiasentoon.

– Pidättelin sitä siinä väkisin ja odottelin apua. En voinut tehdä enempää.

Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikolla. Tuomio annetaan myöhemmin.