Oulun jän­nit­tä­vä ju­han­nus vuonna 1989: Ah­ti­saa­ren suos­tu­mus­ta kau­pun­gin­joh­ta­jak­si odo­tet­tiin

Oulussa jännitettiin juhannuksena 1989, suostuuko Martti Ahtisaari ykköskaupunginjohtajaksi.

Martti Ahtisaari oli mukana Oulun yliopiston tohtoripromootion miekanhiojaisissa vaimonsa Eeva Ahtisaaren kanssa toukokuussa 1989.
Martti Ahtisaari oli mukana Oulun yliopiston tohtoripromootion miekanhiojaisissa vaimonsa Eeva Ahtisaaren kanssa toukokuussa 1989.
Kuva: Kalevan arkisto

Oulussa jännitettiin juhannuksena 1989, suostuuko Martti Ahtisaari ykköskaupunginjohtajaksi.

YK:n alipääsihteerinä tuolloin työskennellyttä Ahtisaarta kysyttiin kaupunginjohtajan pestiin, kun hän saapui tohtoripromootioon Ouluun toukokuun lopussa 1989. Ahtisaari vihittiin Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Oululaiset kaupunginjohtajaneuvottelijat olivat jo lentokentällä vastassa Ahtisaarta, joka lupasi harkita asiaa vakavasti ja antaa vastauksensa juhannukseen mennessä.

– Minua kiinnostaa Oulu. Ajattelen lämmöllä nuoruusvuosiani – asuin täällä vuodesta 1952 vuoteen 1960, Ahtisaari kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Ahtisaari työskenteli tuolloin Namibiassa YK:n pääsihteerin erityisedustajana, sopimus YK:n kanssa oli katkolla vuoden 1991 lopussa.

Ahtisaaren kiinnostus Oulua kohtaan sai kaupungin valtuustoryhmät kiivaalle neuvottelukierrokselle. Ilmo Paanaselta vapautuvan kaupunginjohtajaviran täyttämisen aikataulua muotoiltiin Ahtisaarelle sopivaksi.

Ahtisaaren vastausta odotettiin juhannuksen tietämissä tiiviisti. Vihdoin juhannusaattona 23.6.1989 Ahtisaari lähetti Namibian Windhoekissa päivätyn vastauksen. Se rapsahti faksilla Ouluun ja oli osoitettu kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jorma Seppäselle.

"Vakavaa harkintaa"

Martti Ahtisaari mainitsee vastauksessaan vakavasti harkinneensa ja pohdiskelleensa hänelle Oulussa tehtyä tarjousta. Hän myös kiittää oululaisia saamastaan luottamuksesta. Kaupunginjohtajatiedustelu oli hänestä "lähes yhtä miellyttävä kuin Oulun yliopiston kunniatohtorius".

– Olen pahoillani, jos asiat päätökseni johdosta mutkistuvat, mutta olen varma, että Oulun kaupungin kaltainen hyvin johdettu kaupunki houkuttelee taitavia henkilöitä – oululaisiakin, joiden joukosta uusi kaupunginjohtaja varmaan löytyy, Ahtisaari kertoo vastauksessaan.

Oululaisten pyyntö tuli Ahtisaarelle vaikeaan ajankohtaan, hän aikoi palata YK:n jälkeen ulkoasianhallinnon palvelukseen.

Ahtisaari kertoi Kalevalle, ettei hänellä ollut aavistusta, mitä ulkoasianhallinnon tehtäviä hän ryhtyy hoitamaan. Haastattelussa Ahtisaari sanoo, ettei raha ollut kieltäytymisen syy. – Kaupunginjohtajan palkka on varsin kilpailukykyinen ulkoministeriön palkkojen kanssa, Ahtisaari totesi.

Ahtisaaren kieltäytymisen jälkeen Oulun kaupunginjohtajan tehtävässä aloitti vuonna 1991 Risto Parjanne.

Martti Ahtisaari sen sijaan valittiin Suomen presidentiksi vuonna 1994 ja Nobelin rauhanpalkinto hänelle annettiin ensimmäisenä suomalaisena vuonna 2008.