Oulun ja Kii­min­gin vä­li­maas­toon tulee eri­lai­nen, maa­seu­tu­mai­nen Ve­sa­lan­mäen asuin­alue – Kun­nal­lis­tek­ni­set työt aloi­te­taan lop­pu­vuo­des­ta

Heikinharjun ja Välikylän väliin rakentuu vuosien kuluessa 900 uutta asukasta vetävä rivitaloja ja omakotitaloja käsittävä alue.

-
Kuva: Ella Jokinen

Heikinharjun ja Välikylän väliin rakentuu vuosien kuluessa 900 uutta asukasta vetävä rivitaloja ja omakotitaloja käsittävä alue.

Oulun ja entisen Kiimingin rajamaille Vesalanmäkeen nousee lähivuosina uusi asuinalue, jossa tulee asumaan mahdollisesti peräti 900 ihmistä. Alueen kaava tuli voimaan vajaat kaksi vuotta sitten, ja sinne on laadittu katujen, kunnallistekniikan ja ympäristön suunnitelmat.

Katujen, vesi- ja viemäriverkoston rakentaminen pääsee alkamaan loppuvuodesta, sillä rakennusohjelmat sisältyvät kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen sekä Oulun Veden investointiohjelmiin.

Vesalanmäki sijaitsee Korvenkylän kohdalla Kuusamontien vasemmalla puolella Oulun suunnasta katsottuna. Tuleva asuinalue sijoittuu Heikinharjun ja Välikylän väliin. Alueelle kuljetaan tietä, joka risteää Kuusamontiestä vasemmalle kohdassa, josta käännytään oikealle Ylikiimingintielle.

Tällä hetkellä Vesalanmäessä on vajaat 50 asuntoa, joissa noin sata asukasta. Alueen valmistuessa asuntoja tulee olemaan noin 310, mikä merkitsee enimmillään noin 900 asukasta.

Valtaosa asunnoista, 249 kappaletta, tulee olemaan luhtitalotyyppisissä kaksikerroksisissa rivitaloissa tai tavallisissa rivitaloissa. Uusia omakotitaloja tulee noin 60.

– Se tulee olemaan maaseutumainen asuinalue, jonka vieressä virtaava Kalimenojan laakso pyritään säilyttämään maatalouskäytössä. Siinä mielessä siitä tulee erilainen asuntoalue Oulussa, tiivistää kaavaa tekemässä ollut kaupungin kaavoitusarkkitehti Sisko Repola.

Tonttien luovutus alkaa vuonna 2023

Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta asetti maanantaina Vesalanmäen katu-, melu- ja ympäristösuunnitelmat sekä Korvenkylän puolelle tulevat melu- ja ympäristösuunnitelmat nähtäville 14 päivän ajaksi.

Nykyistä asustusta varten tehdyt yksityistiet Vesalanmäentie, Viertolantie, Marjakankaantie, Kuruvaarantie, Viheriävaarantie, Varvikkokuja, Haapatie ja Tuoreenmaanarontie rakennetaan asemakaavan mukaisiksi kaduiksi.

Huoltotiet muutetaan jalankulku- ja pyöräilyväyliksi sitten, kun niille kaavoitettu ja rakennettu jatkoyhteydet.

Vie kuitenkin vuosia, ennen kuin alue alkaa rakentua suunnitellun kokoiseksi. Tonttien luovutuksen on tarkoitus tapahtua vuonna 2023, ja siitä mennee vuosia talojen rakentumiseen.

Projekti-insinööri Marjo Honkamaa-Eskola kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kertoo, että katu- ja ympäristötyöt tehdään vaiheittain, sillä mukana on myös Oulun Vesi tekemässä vesijohtoja ja viemäröintiä.

– Me pystymme rakentamaan vasta sitä mukaa, kun Oulun Vesi on saanut ensin työnsä tehtyä, hän arvioi.