Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Oulun Idea­park on­gel­mis­sa su­la­mis­ve­sien kanssa – vettä valui katolta sisälle kaup­pa­kes­kuk­seen, myös vie­mä­rit tul­vi­vat

Sulamisvedet ovat aiheuttaneet ongelmia Oulun Ideaparkissa perjantaina.

Arkistokuva Ideaparkista.
-
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Sulamisvedet ovat aiheuttaneet ongelmia Oulun Ideaparkissa perjantaina.

Pelastuslaitos sai hälytyksen paikalle aamulla, kun katolla oleva paksu lumikerros suli nopeasti ja vettä alkoi vuotaa sisälle kauppakeskukseen.

– Vettä on kattomateriaalin päällä, ja sen päällä on puolestaan lumikuorma, joka puskee vettä paineella kattorakenteesta läpi. Vettä tulee sisälle saumoista ja viemäriputkien liitoskohdista, päivystävä palomestari Marko Hottinen kertoi aamun tilanteesta.

Isot vesimäärät sekoittivat myös viemärit. Hulevesijärjestelmä ei vetänyt niin suuria vesimääriä, joten vettä tuli välillä väärään suuntaan kauppakeskuksen sisälle.

Sulamisvedet aiheuttivat suurimmat vesivahingot kauppakeskuksen eteläpäässä olevassa Tokmannissa. Myös viiteen muuhun liikkeeseen tuli eri asteisia vesivaurioita. 

Viimeinen yksikkö poistui kohteesta iltapäivällä.

–  Nyt on kaikki kunnossa, ja rakenteelliset tarkastelut on tehty kiinteistölle, kertoi kauppakeskusjohtaja Petri Häli perjantaina illansuussa.

Vettä ja lunta poistetaan Hälin mukaan koko viikonloppu. Puhdistettavaa pintaa on liki kolmen hehtaarin verran.

Keli muuttui rajusti eilisestä

Kauppakeskuksessa tehtiin aamupäivän aikana mittauksia, joissa selvitettiin rakenteiden kestävyyttä ison lumikuorman alla. Hottisen mukaan asiaa tukittiin viimeksi eilen, jolloin tilanne ei vaatinut toimenpiteitä.

– Eilisissä mittauksissa ei oltu lähelläkään rajoja. Keliolosuhteet ovat kuitenkin muuttuneet rajusti eilisestä ja lumikuorman paino on kasvanut, Hottinen sanoi.

Hottisen mukaan mittausten perusteella päätetään mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Vesivahinkoa torjumassa oli pelastuslaitoksen, Oulun Veden ja kauppakeskuksen kiinteistöhuollon väkeä. Suurin osa pelastuslaitoksen yksiköistä oli irtautunut tehtävältä kello 13 aikaan. Lumenpudotus katolta ja siivous jatkuvat yhä.