Oulun Hu­pi­saar­ten kau­pun­ki­pu­roi­hin siir­re­tään ka­lo­ja – pu­roi­hin siir­ret­tä­vien tai­men­ten liik­kei­tä voi seurata reaa­li­ajas­sa

Oulun Hupisaarten puistoalueen kaupunkipurojen kunnostamistyöt jatkuvat elokuun loppuun saakka. Tavoitteena on parantaa puroihin kotiutettavien lohikalojen elinympäristöä ja purojen maisemallista arvoa.

Hupisaarten kaupunkipurojen kunnostamistyöt alkoivat viime vuonna.
Hupisaarten kaupunkipurojen kunnostamistyöt alkoivat viime vuonna.
Kuva: Kerkko Konola

Oulun Hupisaarten puistoalueen kaupunkipurojen kunnostamistyöt jatkuvat elokuun loppuun saakka. Tavoitteena on parantaa puroihin kotiutettavien lohikalojen elinympäristöä ja purojen maisemallista arvoa. Myös kaupunkilaisilla on mahdollisuus osallistua kunnostamistalkoisiin.

Luonnonvarakeskus (Luke) siirtää puroihin syksyllä 2018 aikuisia taimenia ja varustaa osan alueesta kalojen seurantaan tarvittavilla antenneilla. Taimenet ovat osana vuosien 2018-2020 aikana kehitettävää, niin sanottua Nimikkokala-toimintamallia.

Puroihin siirrettävistä taimenista kerättäviä paikannustietoja välitetään kansalaisille mahdollisimman reaaliaikaisesti. Myös esimerkiksi yritykset tai koulut voivat seurata omien nimikkokalojen liikkeitä puroverkostossa.

Kalat on merkitty niin sanotuilla PIT-merkeillä, jotka ovat samankaltaisia kuin lemmikkieläimillä käytetyt mikrosirut.

Nimikkokala-toiminta on osa Luken toteuttamaa HUBI - Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohtaamispaikkana -hanketta.

– Hankkeessa kehitetään kaupunkipuistoa matkailu- ja virkistys- sekä tiedonvälityksen ympäristönä. Puroluontoon ja vaelluskaloihin liittyvä tutkimus tuodaan näkyväksi toiminnaksi keskelle kaupunkia, kertoo erikoistutkija Pauliina Louhi Lukesta.

Kaikenlainen kalastaminen puroalueilla ja Lasaretinväylässä sekä kauneusaltaissa on jatkossa kiellettyä.

Hankkeeseen kuuluu myös matkailuyrittäjille ja ympäristökasvattajille suunnattuja innovointityöpajoja ja lähiluontoa hyödyntäviä tapahtumia.

Kaupunkilaiset voivat osallistua purokunnostuksiin talkoissa, jotka järjestetään lauantaina 16. kesäkuuta klo 9-15. Linkki ilmoittautumiseen löytyy Oulun kaupungin sivuilta.