Kansalaisaloitteet: Ou­lu­lai­sen Olli Kohosen kan­sa­lais­aloi­te teki stopin ve­si­lai­tos­ten yk­si­tyis­tä­mi­sel­le

vaalit: En­sim­mäi­set alue­vaa­lit jär­jes­te­tään tam­mi­kuun lopulla – tästä vaa­leis­sa ää­nes­te­tään

Oulun eläin­mu­seol­le haetaan jatkoa – Aloite: Eläin­mu­seon juuret juon­ta­vat 1700-lu­vul­le

Yliopisto ja kaupunki valmistelevat yhdessä Oulun eläinmuseon toiminnan jatkamiselle asiakaslähtöistä ja taloudellisesti tehokasta ratkaisua.

Oulun yliopiston eläinmuseo.
Oulun yliopiston eläinmuseo.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Yliopisto ja kaupunki valmistelevat yhdessä Oulun eläinmuseon toiminnan jatkamiselle asiakaslähtöistä ja taloudellisesti tehokasta ratkaisua. 

Kaupungin osalta päätökset on määrä tehdä tämän syksyn aikana.

Linnanmaalla sijaitseva eläinmuseo jää yliopiston rakenteellisten muutosten jalkoihin, kun Oulun ammattikorkeakoulu muuttaa osin Linnanmaalle ja tätä varten raivataan tilaa yliopiston rakennuksista.

Lupaus eläinmuseon pelastamiseksi käy ilmi sivistys- ja kulttuurilautakunnan vastauksesta, jonka se antoi valtuutettu Veikko Ervastin (vihr.) ja muiden valtuutettujen aloitteeseen, että Oulu tukee suoraan eläinmuseon nykyisenlaajuista toimintaa nykykyissä tiloissa.

Valtuustoaloitteessa muistutetaan, että Oulun eläinmuseon juuret juontavat aina 1700-luvulle. Silloin Johan Julin perusti Ouluun Suomen ensimmäisen minkään alan museon.

– Linnanmaan museotiloissa on lähes ainutlaatuisesti ilmatilaa lentävien lintujen näytteille.

– Aivan ainutlaatuinen on Heikki Kangasperkon maalaama 57 metriä pitkä diorama. Maisemamaalaukset muodostavat hienon ekologisen taustan täytetyille eläimille Ruijasta Hankoon.

– Kangasperkon dioramoissa yhdistyvät tiede ja taide todella ainutlaatuisella tavalla.

Ervasti ja muut allekirjoittajat sanovat Oulun eläinmuseon olevan ainutlaatuinen kohde. Museossa käy vuosittain 30 000 vierailijaa.

– Korkeakoulujen säästöt uhkaavat siirtää eläinmuseon muualle ja arvokasta museoaineistoa aiotaan hävittää. Jos aiotut toimenpiteet toteutuvat, niin kyseessä on kulttuuriskandaali, aloitteessa todetaan.

Lautakunta vastasi samalla tavalla myös valtuutettu Mauno Murtoniemen (vas.) aloitteeseen, jossa esitettiin kytkettäväksi Vetovoimainen kaupunki -hankkeeseen Linnanmaan eläinmuseon säilyttäminen.

– Oululla on kova paine nostaa kaupunki-imagoaan.