Mielipiteet: Kumpi tietää enemmän sek­suaa­li­suu­des­ta, sinä vai lap­se­si?

Oulu: Nal­li­ka­ris­sa edessä kym­me­nien mil­joo­nien in­ves­toin­ti­buu­mi

Oulun ala­kou­luis­sa in­nos­tut­tiin Pa­le­fa­cen kir­joit­ta­mas­ta oop­pe­ras­ta - katso kuvia har­joi­tuk­ses­ta

Pateniemen ja Rajakylän alakoululaiset ovat tänä syksynä olleet innoissaan oopperasta.

Koululaisooppera Ihmepoika A:n harjoitukset Pateniemen koulussa,
Koululaisooppera Ihmepoika A:n harjoitukset Pateniemen koulussa,
Kuva: Jarmo Kontiainen

Pateniemen ja Rajakylän alakoululaiset ovat tänä syksynä olleet innoissaan oopperasta. Kyseessä on Kansallisoopperan tilaama, rap-artisti Karri Miettisen eli Palefacen kirjoittama ja Timo Hietalan säveltämä koululaisooppera Ihmepoika A.

Kansainvälisesti palkitussa oopperassa pureudutaan ajankohtaisiin aiheisiin, kuten pakolaisuuteen, ennakkoluuloihin, koulukiusaamiseen ja budjettileikkauksiin.

Viime keväänä Helsingissä ensiesityksenä saanut ooppera kiertää tänä syksynä noin 20 koulussa eri puolilla maata. Kukin koulu harjoittelee oman esityksensä ja esittää sen Kansallisoopperan ammattilaisten kanssa.

Oopperan ohjaaja Riikka Oksanen ja kosketinsoittaja-kapellimestari Risto Kupiainen vierailivat tällä viikolla Pateniemen ja Rajakylän kouluissa katsomassa, miten oopperaesityksen harjoitukset ovat tähän mennessä sujuneet.

– Näkyy, että olette harjoitelleet hirveän hyvin ennakkoon, ja laulut ovat hyvällä mallilla. Koreografian rakentamista ja hiomista on tästä helppo jatkaa, Oksanen arvioi pateniemeläisten edistymistä tiistaina.

Vaikka oopperaesityksen tekeminen on vienyt aikaa muulta koulutyöltä, ei se ole tuntunut haittaavan. Päinvastoin – oppilaat haluaisivat tehdä vielä enemmänkin tätä, naurahtaa musiikinopettaja Kristiina Aarnio.

– Kansallisoopperasta on tarjottu meille opettajille hyvä paketti koulutusta, nuotteja ja muuta materiaalia, että tätä on ollut helppo lähteä tekemään, Aarnio mainitsee.

Katso kuvia harjoituksista.

Juttua muutettu kello 10.22. Korjattu otsikkoon Palefacen nimestä kirjoitusvirhe.