koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Investoinnit: Nokia ra­ken­taa uudet toi­mi­ti­lat Ouluun

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Oululta puuttuu roh­keut­ta – vai­kut­taa siltä, että merta ja suistoa pi­de­tään niin it­ses­tään­sel­vyy­te­nä, että niitä ei tajuta kun­nol­la hyö­dyn­tää

Oulun kaupunkistrategiassa Oulun arvoksi mainitaan rohkeus. Miten tuo rohkeus näkyy puheina ja tekoina? Ei mitenkään!

Oulun kaupunkistrategiassa Oulun arvoksi mainitaan rohkeus. Miten tuo rohkeus näkyy puheina ja tekoina? Ei mitenkään! Helsingissä sen sijaan ainakin visioidaan rohkeasti. Helsinki–Tallinna-tunnelihanke jos mikä kuvaa Helsingin rohkeutta.

Oulu sen sijaan nukkuu Ruususen untaan. Kovalla väännöllä saatiin vuonna 2016 Uuden Oulun yleiskaavaan Kempeleenlahden ylitystie merkinnällä: Jatkoselvitettävä liikenneyhteystarve. Mutta sen jälkeen asiasta ei olekaan mitään kuulunut.

Kyseinen ylitystie nopeuttaisi Oulun lentokentän ja keskustan välimatkaa ja toisi esiin Oulun merellisyyden. Oulun matkailu saisi Kempeleenlahden pengertiestä/sillasta kaipaamansa matkailunähtävyyden, joka muodostaisi yhdessä tulevan Hailuodon pengertien kanssa megaluokan matkailuvaltin.

Tällä hetkellä Oulun merellisyys on naftaliinissa. Rantaryteiköt esimerkiksi Lentokentäntien varrella estävät meren ihailun ja soutuveneillekään ei löydy laajoista rannoista säilytyspaikkaa.

Lisäksi esimerkiksi Varjakansaaren vierasvenelaituria ei millään saada uusittua, vaikka se minulle talvella 2018 valtuustoaloitteeni vastauksessa luvattiin. Vaikuttaa siltä, että merta ja suistoa pidetään Oulussa niin itsestäänselvyytenä ja tylsänä, että niitä ei tajuta mitenkään kunnolla hyödyntää.

"Oulun matkailu saisi Kempeleenlahden pengertiestä/sillasta kaipaamansa matkailunähtävyyden, joka muodostaisi yhdessä tulevan Hailuodon pengertien kanssa megaluokan matkailuvaltin."

Tuo Oulun rohkeus mielletäänkin enemmän rohkeudeksi aloittaa palveluverkon selvittäminen vuosittain uudelleen. Tämä palvelupisteiden kyseenalaistaminen on hullunrohkeutta, joka ajaa lapsiperheet Oulusta lähikuntiin, lähinnä Kempeleeseen.

Sen sijaan että Oulussa tulevaisuutta visioitaisiin pitkällä aikajänteellä, Oulussa selvitetään taas pormestarimallin käyttöönottoa. Minua ei tuohon poliittisen selvitystyöryhmään ole kelpuutettu, vaikka Oulun Sinisen valtuustoryhmän puheenjohtaja olenkin.

Kävimme viime vaalikaudella vuonna 2013 kaupunginhallituksen alaisen kehittämisjaoston voimin tutustumassa Tampereen pormestarimalliin. Olimme tutustumismatkan jälkeen yli puoluerajojen lähes yksimielisiä siitä, ettei pormestarimallin johtamisjärjestelmää Ouluun oteta eikä otettukaan.

Tulevaisuuden visioinnin ja toteutuksen kannalta pormestarimalli on huono johtamisjärjestelmä, koska pormestari ja apulaispormestarit valitaan aina neljäksi vuodeksi kerrallaan, joten johtaminen muuttuu epäjatkuvaksi. Pormestarimalli sisältää myös muita valuvikoja, joiden takia minun on sitä vaikea kannattaa.

Ei kun rohkeasti Oulu kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkia!

Anne Snellman

kaupunginvaltuutettu (sin.)

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.