Ou­lu­lais­yrit­tä­jä kertoo ke­hit­tä­neen­sä mit­ta­lait­teen tuu­li­voi­ma­loi­den inf­ra­ää­nil­le

Oululainen yrittäjä Antti Aunio kertoo yrityksensä kehittäneen mittalaitteen, jolla pystytään mittaamaan ja tallentamaan tuulivoimaloiden tuottamaa infraääntä kilometrien päästä.

Oululaisyrittäjä Antti Aunio kertoo yrityksensä kehittäneen mittalaitteen, jolla pystytään mittaamaan ja tallentamaan tuulivoimaloiden tuottamaa infraääntä kaukaa.
Oululaisyrittäjä Antti Aunio kertoo yrityksensä kehittäneen mittalaitteen, jolla pystytään mittaamaan ja tallentamaan tuulivoimaloiden tuottamaa infraääntä kaukaa.
Kuva: Tapio Maikkola

Oululainen yrittäjä Antti Aunio kertoo yrityksensä kehittäneen mittalaitteen, jolla pystytään mittaamaan ja tallentamaan tuulivoimaloiden tuottamaa infraääntä kymmenien kilometrien etäisyydellä voimaloista.

Ihminen ei kuule infraääniä, sillä ne ovat hyvin matalia. Niiden taajuus on alle 20 hertsiä. Aunio kiinnostui esiin nousseesta tuulivoimaloiden meluasiasta ja alkoi kehittää mittalaitetta. Viime syksynä saatiin prototyyppi valmiiksi.

Tällä hetkellä Aunion yrityksellä Aunio Groupilla on vuokrattavana noin 30 mittalaitetta.

Aunion yritys järjesti omin varoin rahoitetussa pilottitutkimuksessa enimmillään vajaat 20 mittalaitetta tuulivoimaloiden aiheuttamista oireista valittaneiden ihmisten koteihin eri puolille Suomea kuukaudeksi keräämään tietoa.

Samanaikaisesti asukkaat kirjasivat oiretuntemuksiaan. Mittaustietoja ei näytetty asukkaille.

Testejä laitteella on tehty muun muassa Siikajoella. Aunio ei ota kantaa siihen, miten infraääni ihmiseen vaikuttaa. Hänen mielestään asiaa olisi tarpeen tutkia.

– Lyhyellä altistuksella voimakkaalla signaalitasolla infraääni on terveydelle haitallista, se tiedetään. Mutta kukaan ei tiedä, onko tuulivoimaloiden tuottama infraääni pitkäaikaisella altistuksella todellisuudessa haitallista.

Aunion mukaan laitteella voidaan esimerkiksi hyvin erottaa luonnon infraäänet tuulivoimaloiden aiheuttamista infraäänistä.

– Nyt meillä on Suomessa uusi signaali ympäristössä vaikuttamassa. Olemme mitanneet Siikajoen tuulivoimaloiden aiheuttamia infraääniä Oulussa saakka.

Laite on Aunion mukaan ensimmäinen pitkäaikaiseen mittaukseen soveltuva laite, joka olisi niin edullinen, että mittauslaiteverkosto voisi olla laaja.

Hän sanoo, että tutkimuksen jatkamiseen tarvitaan rahoitusta ulkopuolelta. Heidän roolinsa on olla laitekehittäjänä.

Aunion mukaan tutkimushanketta on tarjottu ministeriöistä STM:lle ja TEMille, mutta sieltä ei ole vastausta kuulunut.

Aunio on aiemmin toiminut Nokialla matkapuhelinten teknologia- ja tuotekehityshankkeissa sekä Valkee Oy:ssä.