Ou­lu­lais­mie­hen tonnin os­tok­set uh­ka­si­vat jäädä Ko­din1:n va­ras­toon – yö­unet­kin menivät

Oululainen Raimo Ritola tyrmistyi, kun ei saanut käteisellä maksettuja ja säilytykseen jätettyjä tavaroita pois Kodin1:stä.

Raimo Ritolan muuttopuuhat vanhasta kodista uuteen mutkistuivat Anttilan konkurssiuutisen vuoksi.
Raimo Ritolan muuttopuuhat vanhasta kodista uuteen mutkistuivat Anttilan konkurssiuutisen vuoksi.
Kuva: Körkkö Janne

Oululainen eläkeläinen Raimo Ritola koki tällä viikolla kauhunhetkiä asioidessaan Kodin1:ssä, mutta lopulta sai tavaransa. Viime perjantaina hän asioi Oulun Kodin1:n alennusmyynneissä. Huonekaluja ja mattoja oli myynnissä 30%–50% alennushinnoin.

– Tolkutonta, ettei ostaja käyttäisi hyväkseen isoja alennuksia, Ritola sanoo.

Hän osti tuhannella eurolla neljä komeroa, kirjahyllyn, mattoja ja verhot. Hän maksoi ostokset käteisellä. Ritolan kotona tehtiin lattiaremonttia, joten hän pyysi, että tavaroita voisi säilyttää Kodin1:n tiloissa. Häntä palvellut myyjä teki Ritolalle nimilaput ja lupasi viedä ne tavaroiden päälle. Hänen mukaansa Ritola voi käydä hakemassa tavarat kun haluaa.

Konkurssi toi mutkia matkaan

Tiistaina Anttila ja Kodin1 hakeutuivat konkurssiin. Samana päivänä Ritola meni myymälään hakemaan tavaroitaan ja liikkeeltä sanottiin, ettei Ritola voi saada ostamiaan tuotteita. Ritola oli alkuviikon murheissaan menetettyään rahansa konkurssipesään.

– En ole nukkunut kahteen yöhön, Ritola kertoi torstaina.

Torstaina Ritola sai Kodin1:stä sähköpostin, että hän voi hakea yhden vaatekaapin, mutta ei kahta Focus-kaappiaan, koska Focus oli tilaustuote. Kun mies meni liikkeeseen, hänelle kerrottiin, että hänen ostoksensa ovat mukaan otettavissa. Focus-kaappeihin laitetut varat menivät kuitenkin konkurssipesään, koska kaappeja ei voitu toimittaa Ouluun Ritolalle. Focus-kaappien sijasta hän osti liikkeestä torstaina toiset kaapit.

Tänään perjantaina Ritola hakee tavarat pakettiautolla.

Yksilöity tavara kuuluu ostajalle

Turun yliopiston oikeustieteen professori Jarmo Tuomisto sanoo, että jos ostettu tavara on yksilöity ja erotettu muusta kaupan tavarasta, silloin tavarat kuuluvat ostajalle, eivät liikkeelle. Tavarat on yksilöity, kun niissä lukee uuden omistajan nimi.

Sivullisen omaisuus on luovutettava omistajalle sellaisin ehdoin, joiden täyttämistä konkurssipesällä on oikeus vaatia.

Jos ostaja on maksanut sovitun hinnan, konkurssipesä ei voi vaatia häneltä maksua uudelleen. Omistajan vaihdokseen ei tarvita tavaran hallinnan siirtoa.