Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ou­lu­lais­mie­hen tekemä botti il­moit­taa tun­neit­tain Ki­vi­sy­dä­men täyt­töas­teen: "Koo­da­sin sen ke­sä­lo­mal­la­ni"

Pasi Haapakorva koodasi kesälomallaan Kivisydämen täyttöastetta seuraavan Kivisydänbotin. Botti on ollut toiminnassa muutamia viikkoja.

Kivisydänbotti tutkii kallioon louhitun parkkitalon täyttöastetta.
Kivisydänbotti tutkii kallioon louhitun parkkitalon täyttöastetta.
Kuva: Jukka Leinonen

Oululainen Pasi Haapakorva päätti koodata Kivisydämen täyttöastetta seuraavan Kivisydänbotin eli itsenäisesti toimivan tietokoneohjelman, joka lähettää tietoa pysäköntitilojen täyttöasteesta Twitteriin. 

Haapakorvan mukaan ajatus sai kipinää siitä, kun Oulun kaupungilta löytyy paljon dataa pyöräilystä, mutta ei autoilusta tai parkkihallien täyttöasteesta. Oulun kaupunki ei kuitenkaan ole ollut mukana botin kehittämisessä. 

– Koodasin sen kesälomallani omaksi huvikseni, Haapakorva kertoo.

Haapakorvan koodaama botti tarkastaa puolen tunnin välein Kivisydäntä koskevien tietojärjestelmien avoimesta rajapinnasta, kuinka paljon siellä on pysäköitynä autoja. Julkisuuteen botti twiittaa tunnin välein tiedon Kivisydämen käyttöasteesta prosentteina. 

Yksi parkkipaikkojen täyttöastetta seuraavan botin tarkoituksista onkin seurata sitä, olisiko Kivisydämen laajennukselle mahdollisesti tarvetta. Haapakorvan mukaan Kivisydämen laajentamista yritetään kovasti lobata, vaikka pysäköintipaikat ovat harvemmin täynnä. 

– Mitä olen tässä muutaman viikon aikana seurannut, niin ei siellä ole kertaakaan ollut yli puolet parkkipaikoista täynnä, Haapakorva toteaa. 

Botti aloitti toimintansa vasta muutamia viikkoja sitten heinäkuun lopussa. Sen keräämästä tiedosta julkaistaan myös pidemmän ajan katsauksia. Botti julkaisee maanantaisin kello 12:15 tiedotteen edellisen viikon pysäköinneistä.

Lisäksi botti julkaisee päivittäin Twitterissä kello 12:15 tiedot edellisen päivän pysäköintiasteesta.

– Kuunvaihteessa on luvassa sitten ensimmäiset koko kuun tilastot, Haapakorva kuvailee. 

Haapakorven tarkoitus on seurata Kivisydämen täyttöastetta ainakin talven yli. Kesän päätyttyä selviää, miten lomien loppuminen ja talven tulo vaikuttavat maanalaisen pysäköinnin suosioon.

Muokattu 22.8. klo 10:00: Lisätty selvennys siitä, mitä botti tarkoittaa.