Ou­lu­lais­läh­töi­nen sir­kus­tai­tei­li­ja Ilona Jäntti pal­kit­tiin Suo­mi-pal­kin­nol­la

Oululaislähtöinen sirkustaiteilija Ilona Jäntti on yksi tämänvuotisista Suomi-palkinnon saajista.

Ilona Jäntti esiintyi Euroviisujen kisakatsomossa Oulun Valkean kesäkadulla toukokuussa 2018.
Ilona Jäntti esiintyi Euroviisujen kisakatsomossa Oulun Valkean kesäkadulla toukokuussa 2018.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oululaislähtöinen sirkustaiteilija Ilona Jäntti on yksi tämänvuotisista Suomi-palkinnon saajista.

Palkintoperusteluiden mukaan Jäntti on suomalaisen sirkuskentän pitkän linjan vaikuttaja ja kansainvälisesti tunnetuimpia tekijöitä. Hänen perustamansa Ilmatila-nykysirkusryhmä yhdistää nykysirkuksen ja ilma-akrobatian kiehtovalla ja uutta luovalla tavalla eri taiteen muotoihin musiikista animaatioon ja nykytanssiin. Useissa Jäntin teoksissa esityspaikalla on erityinen merkitys, ja ne avaavat silmät kokemaan ympäröivän maailman tuoreesti.

Koreografina ja ilma-akrobaattina Jäntti on omaperäinen ja alati uusia yhteistyömuotoja etsivä taiteilija, jonka vahva läsnäolo ja tunnistettava liikekieli vievät nykysirkusta taiteenalana uusiin suuntiin, uusiin paikkoihin ja uusille yleisöille.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen palkitsi keskiviikkona yhdeksän taiteilijaa ja yhteisöä Suomi-palkinnoilla.

Jäntin lisäksi palkinnon Suomi-palkinnot saivat saamelainen valokuva- ja videotaiteilija, elokuvaohjaaja Marja Helander; kapellimestari Klaus Mäkelä; muotoilija, työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen; lavarunokollektiivi Helsinki Poetry Connection; teatterifestivaali Lainsuojattomat; media Ruskeat tytöt ja tanssiryhmä Raekallio Corp. sekä Amos Rex -ilmiö.

Kukin palkittu saa 21 625 euroa lukuun ottamatta kunniakirjalla palkittavaa Amos Rex -ilmiötä. Suomi-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 alkaen ja ne myönnetään Veikkauksen tuotosta.

Tiede- ja kulttuuriministeri päättää Suomi-palkinnoista ja tässä tehtävässä häntä avustaa Suomi-palkintoraati.

– Tänä vuonna Suomi-palkinnoilla on haluttu kunnioittaa sekä merkittävän uran tehneitä taiteen ja kulttuurin ammattilaisia että nuoremman polven edelläkävijöitä, sanoo ministeri Hanna Kosonen.