Ou­lu­lais­klu­bi jatkaa elämää vir­tuaa­li­se­na – 45 Spe­cia­lin strii­maus­kei­kois­ta on peritty va­paa­eh­toi­nen maksu

45 Specialista striimattavat Stayin' alive -keikat ovat osoittautuneet suosituiksi.

Maustetytöt eli Anna ja Kaisa Karjalainen esiintyvät 45 Specialin striimauskeikalla lauantaina.
Maustetytöt eli Anna ja Kaisa Karjalainen esiintyvät 45 Specialin striimauskeikalla lauantaina.
Kuva: Anu Jormalainen

– Olemme ainoa klubi Suomessa, joka sotatilassakin jatkaa toimintaansa – toki virtuaalisena mutta jatkaa kuitenkin, oululaisen 45 Specialin ravintoloitsija-promoottori Ilpo Sulkala toteaa.

45 Specialista striimattavat Stayin' alive -keikat ovat osoittautuneet suosituiksi. Jos 45 Specialissa vuoden aikana järjestettävät satakunta tavallista keikkaa olisivat kaikki loppuunmyytyjä, niitä seuraisi yhteensä 30 000 silmäparia. Nyt yhdellä Stayin' alive -striimauksella on ollut saman verran katsojia. Jopa enemmän.

Stayin' alive -konseptin alla ovat esiintyneet Olli PA, Kaarle Viikate ja Jukka Takalo sekä Kotiteollisuus. Tänä lauantaina vuorossa on Maustetytöt.

Varhaisessa vaiheessa on käynyt selväksi, että Stayin' alive ei ole pelkästään Ouluun tai edes Suomeen sidottu juttu. Ulkomailla asuvat suomalaiset ovat seuranneet keikkoja aina Filippiineiltä asti.

Sulkala odottaa suurella mielenkiinnolla, millaisiin katsojalukuihin päästään, kun esiintyjänä on kansainvälisesti tunnettu artisti. Esimakua siitä saadaan toukokuussa, kun lauteille nousee viime aikoina ahkerasti Eurooppaa kiertänyt oululainen Temple Balls. Isompiakin nimiä on kiikarissa.

Stayin' alive -konsepti alkoi hahmottua maaliskuun puolivälissä, kun Mikko Pohjola oululaisesta Saha Prod -videotuotantoyhtiöstä tunnusteli, voisiko 45 Specialista striimata keikkoja. Kolmanneksi toimijaksi pyydettiin mukaan paikallinen äänentoistoyritys Livepaletti.

Konseptille on haettu hankeavustusta Business Finlandilta.

– Jätimme hankehakemuksen 23. maaliskuuta, ja sieltä arvioitiin, että 3. toukokuuta tulisi päätös. Kyllä tuollaiset päätökset pitäisi saada nopeammin. Varsinkin tälle meidän toimialalle, jolla oikeasti kaikki loppui kerralla, Sulkala sanoo.

Stayin' alive -keikkoja on tarkoitus jatkaa niin kauan kuin ravintolat ovat suljettuina eli näillä näkymin toukokuun loppuun asti.

– Jos kapakat pidetään kiinni myös kesäkuussa, kait sitä voi tehdä kesäkuunkin. Sen pitemmälle emme ole ajatelleet, Sulkala sanoo.

Striimausten vapaaehtoinen ohjelmamaksu on otettu vastaan varsin hyvin.

– Ihmiset ovat mieltäneet lipun hinnaksi noin kymmenen euroa, Sulkala kertoo.

– Maksaneiden prosentuaalinen osuus koko katsojamassasta ei ole kovin suuri, mutta kyllä niistä jotain sellaista on kertynyt, että pääsee hoitamaan orkestereita ja jää jotain tekniikallekin.

Sulkala myöntää, että vapaaehtoinen maksu ei ole ansaintamallina paras mahdollinen. Tähän hätään kuitenkin tarvittiin helppo ja nopea ratkaisu. Myös keikkojen viemistä maksumuurin taakse on harkittu.

– Sodassa viihdytysjoukoilla on aina erittäin tärkeä rooli moraalin ja fiiliksen ylläpitäjänä sekä arjen ilostuttajana. Me olemme katsoneet asiaa enemmän siltä kantilta kuin varsinaisena bisneksenä, Sulkala tähdentää.

Koko ajan myös kertyy arvokasta tietoa sitä silmällä pitäen, jos ja kun striimauskeikkoja järjestetään jatkossakin.

– Me olemme 45 Specialin osalta jo tehneet päätöksen, että rupeamme epäsäännöllisen säännöllisesti tekemään tällaisia keikkoja, ja silloin keikoilla tulee olemaan maksumuuri, Sulkala paljastaa.

Stayin' alive

Kampanja oululaisen 45 Specialin klubitoiminnan ja live-keikkojen jatkuvuuden varmistamiseksi.

Konseptiin kuuluvat nettikeikat tarjoavat työtä niin artisteille kuin striimausten teknisestä toteutuksesta vastaaville Saha Prodille ja Livepaletille.

Tulevia esiintyjiä: 18.4. Maustetytöt, 25.4. Stepa & Mactopias, 30.4. Money & Gravy, Skuugi Darlings plays Hurriganes feat. Jyrki Mäki & Harri Nousiainen, 9.5. Temple Balls.

Striimauksia isännöi stand up -koomikko Zaani.