Harrastukset: Hiih­to­rat­sas­tus on hauska laji, jossa ei tyy­li­pis­tei­tä jaeta

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ou­lu­lais­fir­ma ke­hit­tää li­sät­tyä to­del­li­suut­ta – oh­jaus­nap­pi il­mes­tyy käm­me­nel­le tai leijuu ilmassa

Irrallinen, merkityksettömältä vaikuttava muovi- tai metallilevy saattaa olla tulevaisuuden tehtaan hermokeskus.

Yksinkertaisin ratkaisu on monesti paras. Harri Kovalainen näkee älylaseilla porakoneen käyttönappulat. Lasien näkymä piirtyy takana näytölle. Kuvassa myös teknologiajohtaja Peter Antoniac.
Yksinkertaisin ratkaisu on monesti paras. Harri Kovalainen näkee älylaseilla porakoneen käyttönappulat. Lasien näkymä piirtyy takana näytölle. Kuvassa myös teknologiajohtaja Peter Antoniac.
Kuva: Pekka Peura

Irrallinen, merkityksettömältä vaikuttava muovi- tai metallilevy saattaa olla tulevaisuuden tehtaan hermokeskus. Augumenta Oy kehittää Oulussa niin sanottua lisättyä todellisuutta. Yrityksen erikoisuutena on käytettävyyttä parantava eleohjaus.

Vain identifioitu henkilö, jolla on kameralla varustetut älylasit, näkee paneelin takaisen maailman ja voi ohjata vaikkapa poraa.

Enää eivät mittarit ja nappulat siis määritä valvojan paikkaa, vaan hän saattaa tarkistaa tilanteen tuotannossa etänä ohjauspaneelilta ja painaa hätätilanteessa stop-nappiakin ripeästi mistä käsin tahansa. Hälytyksen voi liittää myös älykelloon ranteessa.

– Ideana oli luoda helppo käyttöliittymä, jota voi käyttää kuka tahansa työntekijä, kertoo teknologiajohtaja Peter Antoniac, joka on yksi Augumentan perustajista.

Tavoitteena on ollut valmis alusta työkaluineen, joiden avulla asiakas pystyy itse muokkaamaan sovellusta.

Niinpä kun toimeksianto tulee Ouluun, ei yritys aina edes tiedä varsinaista käyttötarkoitusta. Asiakas saattaa sijoittaa tyhjän taulun taakse käytännössä vaikka kokonaisen paperitehtaan ohjauskeskuksen.

Älylasien myötävaikutuksella aikaansaadaan kolmiulotteinen illuusio, jossa esineet tai napit näyttävät olevan juuri paneelin päällä. Kappaleet voidaan myös taikoa leijumaan kolmiulotteisena ilmassa ja osoittamaan vaikka moottorin korjaajalle, mikä luukku pitäisi avata.

Ihmiset eivät tosin pidä pelkän ilman painelemisesta, mieluummin nappia käytetään vaikka kämmenellä.

Esimerkiksi meikkitehtaat ovat pitkälle automatisoituja. Jos ainoa työntekijä ei huomaakaan materiaalin kanisterista loppuneen, loppuu myös tuottavuus.

Asiakkaana on myös saksalainen Siemens. Sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa siirrytäänkin käyttämään virtuaalitehtaan mahdollisuuksia Suomea nopeammin. 

Haussa teollinen rahoittaja

Augumenta Oy on perustettu Oulussa 2012. Työllistää yhdeksän: määrä on vuodessa yli kaksinkertaistunut.

Asiakkaana yli 200 yritystä. Myynnistä 75 prosenttia on vientiä.

2017 liikevaihto oli noin 200 000 euroa. Kasvaa yli sata prosenttia 2018.

Etsii maailmanvalloituksen tueksi strategista teollista rahoittajaa. Tähän asti päärahoittajana on toiminut Butterfly Ventures.

Lokakuu on kiireinen: Münchenissä järjestetään AWE-messut ja Tokion lähellä CEATEC-teknologiamessut, joilla käy noin 150 000 vierasta. ITAC, joka on Japanin hallinnon, yliopistojen ja yritysten välinen organisaatio, on kutsunut Augumentan ainoana Suomesta. Osallistujat valitsi 3 000 yrityksen raati.

Business Finland rahoittaa virtuaalitodellisuutta 30 miljoonalla 2017–2019.

Alaa edistävät Suomessa myös japanilais-tanskalainen Nordic XR Startups ja kotimainen kehittäjäyhteisö FIVR.