Ou­lu­lai­set ke­hit­tä­mään tu­le­vai­suu­den liik­ku­mis­ta – Geely luo­vut­ti auton tuo­te­ke­hi­tys- ja tut­ki­mus­alus­tak­si

Geely Groupin innovaatiokeskus CEVT on toimittanut Ouluun Lynk & Co -auton tuotekehitys- ja tutkimusalustaksi.

Geelyn innovaatiokeskus luovutti Lynk & Co -auton oululaisille keskiviikkona Kivisydämessä. Lynk & Co -auto toimii alustana useiden eri brändien tuotekehitykselle.
Geelyn innovaatiokeskus luovutti Lynk & Co -auton oululaisille keskiviikkona Kivisydämessä.
Geelyn innovaatiokeskus luovutti Lynk & Co -auton oululaisille keskiviikkona Kivisydämessä.
Kuva: Tero Suutari, BusinessOulu

Geely Groupin innovaatiokeskus CEVT on toimittanut Ouluun Lynk & Co -auton tuotekehitys- ja tutkimusalustaksi. Auto luovutettiin BusinessOulun johtajalle Juha Ala-Mursulalle keskiviikkona Oulussa.

Auto toimii alustana lähes kymmenen eri brändin tuotekehitykselle, esimerkkeinä Volvo Cars, Polestar, Proton ja Lotus. Auto palvelee oululaisia alan huippuosaajia tulevaisuuden ratkaisujen ja samalla myös alan koulutuksen kehittämisessä.

Auton luovuttanut Geelyn brändeistä ja uusista teknologioista vastaava pääsuunnittelija Andreas Friedrich kertoo, että oululaisten yli 40 yrityksen Automotive-klusterin, yritysryppään, tiivis yhteistyö oli juuri se asia, jonka vuoksi Oulu valittiin yhteistyökumppaniksi.

– Mahtava klusteri. Olemme ensimmäisen kerran täällä kesäkuussa 2018. Kahdessa päivässä tutustuimme noin 30 yritykseen, ja saimme todella hyvän kuvan siitä osaamisesta, mitä täällä Oulussa. Olen toiveikas siitä, että saamme aikaiseksi todella ihmeellisiä asioita tämän auton kanssa, Friedrich sanoo.

BusinessOulun asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen uskoo oululaisyrityksistä löytyvät osaamista ja vahvuuksia annettavaksi autoteollisuuteen. Kolme alan päähaastetta ovat sähköauto, itseohjautuva auto sekä kaikki autoilun ja liikkumisen uudet palvelut ja liiketoimintamallit.

Lynk & Co -auto toimii alustana useiden eri brändien tuotekehitykselle.
Lynk & Co -auto toimii alustana useiden eri brändien tuotekehitykselle.
Kuva: Tero Suutari, BusinessOulu

Mustosen mukaan Oulusta löytyy kaikki se osaaminen tulevaisuuden autoteollisuuden haasteisiin. Kun siihen vielä lisätään täysin uudet materiaalit ja ratkaisut sekä täysin uutena asiana pelillisyys palveluihin, koko setti on tarjolla.

Oulusta on jo luotu merkittävät yhteistyökanavat Hannoverin, Stuttgartin ja Göteborgin ekosysteemeihin. Erityisesti Geelyn ekosysteemissä Göteborgissa oululaiset ovat olleet erittäin menestyksekkäitä.

– Oulussa on hyvin tarjolla nämä teknologiset elementit, mitä autojen uudentyyppinen liikkuminen kaipaa. Meillä on hyvin paljon digitaalisuutta, uusia materiaaleja, turvallisuutta ja terveysnäkökulmakin tulee jossakin määrin mukaan, Ala-Mursula sanoo.

– Kimpassa pystymme tekemään tarjontaa. Odotan todella paljon yritysten välisestä yhteistyöstä, jolla me pystymme saamaan isompia kokonaisuuksia tarjottavaksi näille eri toimijoille.

Ala-Mursulan mielestä yhteistyö antaa mahdollisuuden testata ja nopeasti kokeilla niin ohjelmistoja kuin laitteistoja.

BusinessOulu tulee palkkaamaan toimintaan vetäjän. Mustosen mukaan rahoituskin on piirua vaille valmis.