Ou­lu­lai­sen Steel Ring -tallin Lotta Loik­ka­nen hävisi am­mat­ti­nyrk­kei­lyn MM-tit­te­li­ot­te­lun tuo­ma­ri­ää­nil­lä Karls­ru­hes­sa – ma­na­ge­ri Markku Pirinen pettyi ra­jus­ti: ”Tuli to­dis­te­tuk­si, että Saksa on paska maa”

Oululaisen Steel Ring -ammattinyrkkeilytallin keulakuva Lotta Loikkanen oli myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa lähellä todellista jättipottia.

Lotta Loikkanen otteli ammattinyrkkeilyn MM-titteliottelussa väkevästi ja ansaitsi myös saksalaisyleisön arvostuksen.
Lotta Loikkanen otteli ammattinyrkkeilyn MM-titteliottelussa väkevästi ja ansaitsi myös saksalaisyleisön arvostuksen.
Kuva: Pekka Peura

Oululaisen Steel Ring -ammattinyrkkeilytallin keulakuva Lotta Loikkanen oli myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa lähellä todellista jättipottia. Loikkanen laittoi Karlsruhessa isketyssä alemman kärpässarjan (48,9 kg) MM-titteliottelussa SarahBormannin ahtaalle, mutta kymmenen erän taistelun jälkeen kolme arvostelutuomaria listasivat saksalaisen voittajaksi.

Loikkasen taustajoukoille tuomarien päätös oli kova pala purtavaksi. Suojattiaan kulmassa avustanut manageri Markku Pirinen ei ryhtynyt vieraskoreaksi, vaan antoi palaa.

– Nyt ei ole huippufiilis, koska jäi tunne, että parempi hävisi. Muistan keihäänheittäjä Seppo Rädyn takavuosien lausahduksen. Nyt tuli todistetuksi, että Saksa on paska maa, Pirinen puuskahti yön varhaisina tunteina Karlsruhesta.

– Mutta tämä on arvostelulaji. Tähän joutuu välillä nöyrtymään.

Bormann oli paitsi WIBF-, GBU- ja WBF-liittojen hallitseva mestari myös titteliottelun ylivoimainen suosikki. Kamppailun kuluessa kaikille kävi selväksi, että suomalainen haastaja on paljon parempi nyrkkeilijä kuin kukaan oli Saksassa etukäteen odottanut.

Heti ottelun jälkeen Loikkanen hyppi loppuverryttelynä jo narua – aivan kuin kymmenen erän urakoinnissa ei olisi ollut tarpeeksi.

– Se kertoo, miten huimassa vedossa hän on.

Pitkän uran nyrkkeilyn parissa tehnyt Pirinen jopa liikuttui hieman, kun hän yritti tunnekuohussaan analysoida illan tapahtumia.

– Tämä oli hienoin suoritus, jonka nyrkkeilijäni on koskaan esittänyt. En nähnyt Lotan esityksessä mitään moitittavaa. Taktiikka piti, liikkuminen piti, ohjeiden noudattaminen piti… Jos jotain olisin voinut toivoa, niin ehkä sen lyönnin, että Saksan tyttö olisi tullut tyrmätyksi. Se olisi ollut ainoa keino ottelun voittamiseen, Pirinen hymähti ja jatkoi:

– Olisi ollut upea ottaa täältä MM-vyöt mukaan.

"Vyöt ovat tilpehööriä"

Loikkanen itse oli manageriaan sovittelevampi mielipiteissään. 35-vuotias nyrkkeilijä näki tappion hetkellä tuloksen taakse ja osasi nauttia huippuhetkestään ammattilaisillan parrasvaloissa.

– Vyöt ovat tilpehööriä. Minulle isoin juttu on, että pystyin tällaiseen suoritukseen ja esitin kehässä parastani. Olin nopeampi, ovelampi ja liikkuvampi. Minulla ei ollut missään vaiheessa mitään hätää, Loikkanen summasi.

– Sarah oli prässäävämpi. Minä liikuin ja löin. On kivaa, kun saa kusetettua kaveria.

Orivedellä asuva Loikkanen keskittyi MM-otteluun ammattimaisesti ja piti taukoa toimittajan töistä, jotka tuovat leivän pöytään.

Varmaa on, että Karlsruhen esityksen jälkeen Loikkaselle avautuu uusia tilaisuuksia ammattinyrkkeilyn saralla.

– Sain koko tästä projektista aivan hirveästi motivaatiota. Tosin tulevalla viikolla aion vain levätä, Loikkanen naurahti.

Loikkasta ennen suomalaisista naisista MM-ottelussa ovat iskeneet vain Eva Wahlström ja Sanna Turunen.