Ou­lu­lai­sen si­sus­tus­suun­nit­te­li­ja Minttu Var­tiai­sen kodissa ei ole tie­toa­kaan pel­kis­te­tys­tä Ins­ta­gram-tyy­lis­tä – "Tär­kein­tä on tun­nel­ma"

– On arvokasta, että jos joku näyttää ihanalta ja sen haluaa, tartutaan siihen, Minttu Vartiainen sanoo.

Minttu Vartiainen kertoo olleensa esteetikko lapsesta lähtien.
Minttu Vartiainen kertoo olleensa esteetikko lapsesta lähtien.
Kuva: Maija Pylväs

Oululaisen Minttu Vartiaisen koti ei näytä siltä, miltä niin moni skandinaaviseen, pelkistettyyn tyyliin sisustettu Instagram-koti tänä päivänä näyttää.

Hillittyjen värien ja tusinahuonekalujen sijaan keskeiseltä paikalta olohuoneesta löytyy esimerkiksi Vartiaisen tyttären isoäidiltään saama viininpunainen nojatuoli, joka on tarkoitus verhota vaaleanpunaisella sametilla.

Kirjat nojaavat värikkäissä pinoissaan seinää vasten ja keittiönkaappien vetimet on vaihdettu nahkaisiin suikaleisiin.

– Oma sisustustyylini on aika rento, boheemi ja vintagehenkinen. Huonekalut ovat kirppareilta tai perintöhuonekaluja, Vartiainen kuvailee.

Lempipaikakseen hän listaa olohuoneen sohvan, mutta yksittäisten huonekalujen sijaan kaikista parasta omassa kodissa on kuitenkin tunnelma – ja siitä hän kertoo lähtevänsä liikkeelle sisustussuunnitelmia tilaavien asiakkaidenkin kanssa.

– Minulla on vahva palo luoda kaunista tyyliin kuin tyyliin. Tunnelma on tärkeintä.

Vartiainen kertoo olleensa esteetikko lapsesta lähtien.

Lapsuuden haaveammatti oli muotisuunnittelija, kun taas sisustussuunnittelijan ammatista hänellä ei ollut vielä silloin käsitystäkään. Lukion jälkeen tie vei yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä ja samoihin aikoihin töihin viestintätehtäviin.

– Sitten kun olin kotona hoitovapaalla, oli aikaa miettiä, mitä todella haluan tehdä. Sisustaminen oli kiehtonut aina, joten silloin tein päätöksen kouluttautua tälle alalle.

Vartiainen lähti opiskelemaan sisustusartesaaniksi Kalajoelle. Kun hän parin vuoden päästä keväällä 2013 valmistui, perusti hän heti syksyllä oman yrityksen.

Siitä läh­tien hän on tehnyt perinteistä sisustussuunnittelua kaikenkokoisiin kohteisiin, pienimuotoisempia kotikäyntikonsultaatioita sekä asuntojen stailauksia kiinteistönvälittäjille.

Vajaa puolet työajasta menee rakentajille tehtävien pintamateriaalisuunnitelmien parissa.

”Viherkasvit puhdistavat ilmaa ja tuovat iloa eri tavalla kuin mitkään elottomat esineet.”
Sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen

Vartiainen kuvailee itseään suurten linjojen suunnittelijaksi eikä niinkään pienien asetelmien näpertäjäksi.

– Tykkään suunnitella isoja kokonaisuuksia, kuten uudisrakennuksia, mutta toisaalta myös vanhat puutalot ovat todella mieluisia kohteita.

Vartiaisen mukaan sisustamisessa ollaan pikkuhiljaa menossa persoonallisempaan suuntaan.

– On arvokasta, että jos joku näyttää ihanalta ja sen haluaa, tartutaan siihen. Eikä mietitä, että mitä jos tähän kyllästyy, hän rohkaisee.

Tämän päivän suosikkitrendeistä hän mainitsee viherkasvit.

– Viherkasvit puhdistavat ilmaa ja tuovat iloa eri tavalla kuin mitkään elottomat esineet. Toki kasveista pitää vähän välittää, että ne säilyvät.

Parasta työssä on tietysti tyytyväiset asiakkaat.

– Vaikka tämän voi ajatella olevan pinnallista ja materialistista työtä, koti on kuitenkin jokaiselle ihmiselle tärkeä paikka. Oman ammattitaitoni kautta koen, että autan ihmisiä, kun luon heille kauniin ja toimivan kodin.