Ou­lu­lai­sen ro­bot­ti­mie­hen uutuus on kol­mi­met­ri­nen jär­kä­le, katso video Vec­to­ra­mas­ta

Jani Lehtovirta, 24, on jo kokenut robottien rakentelija, mutta hänen uusin projektinsa on tähän mennessä kunnianhimoisin.

Video: Pekka Peura

Tämä kolmimetrinen järkäle kääntää takuulla päät valmistuessaan. Jani Lehtovirta, 24, on jo kokenut robottien rakentelija, mutta hänen uusin projektinsa on tähän mennessä kunnianhimoisin. Valmistuessaan se liikkuu moottoroiduilla jaloilla ja kädet toimivat niin ikään moottoreiden avulla.

– Sellainen faktan ja fiktion yhdistyminen tässä kiehtoo. Kun on robottiasun sisällä, tunne on hieno, Lehtovirta sanoo.

Ympärilleen Lehtovirta on kerännyt robottiasuista kiinnostuneen tiimin.

– Tätä pukua meitä on ollut tekemässä noin 15 hengen tiimi, johon kuuluu minun lisäkseni pääasiassa sähkötekniikan ensimmäisen vuoden opiskelijoita, itsekin sähkötekniikkaa opiskeleva Lehtovirta sanoo.

Robottiasun tekeminen on yhdistelmä kestäviä istumalihaksia, tietoteknistä taitoa ja luovuutta, josta kertoo robottiasuun valitut materiaalit. Aiemmissa asuissa on osia esimerkiksi retkipatjasta ja vanhasta tietokoneesta. Robotin runko rakentuu alumiinista.

Robottiasun rakentelu yhdistyy Lehtovirralla myös opiskeluun.

– Omassa kandidaatintutkielmassani tutkin, miten robottikäsi voi tunnistaa ihmisen sormen liikettä, Lehtovirta kuvaa.

Lehtovirta esittelee robottiasuaan Oulun yliopiston, Oulun Ammattikorkeakoulun ja Business Oulun esittelypisteellä verkkopelaamiseen eli tuttavallisemmin lanittamiseen keskittyvässä Vectorama-tapahtumassa Raksilan jäähallilla 9.–12. kesäkuuta.