Ou­lu­lai­sen lä­hiö­pu­bin omis­ta­jat myivät al­ko­ho­lia ohi kassan eivätkä mer­kin­neet omia juomia kir­jan­pi­toon – kä­rä­jä­oi­keus tuo­mit­si eh­dol­li­seen van­keu­teen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut kolme oululaisen lähiöpubin omistajaa kahdeksan kuukauden ehdollisiin vankeustuomioihin törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Oululaispubin yrittäjät myös tarjosivat omien sanojensa mukaan avokätisesti juomia. Arkistokuva.
Oululaispubin yrittäjät myös tarjosivat omien sanojensa mukaan avokätisesti juomia. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut kolme oululaisen lähiöpubin omistajaa kahdeksan kuukauden ehdollisiin vankeustuomioihin törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Oikeus katsoi, että pubissa oli harjoitettu alkoholin ohimyyntiä maaliskuusta 2012 helmikuuhun 2014. Lisäksi yksityiskäyttöön otettu alkoholi oli jäänyt kokonaan merkitsemättä yrityksen kirjanpitoon.

Tuomion saaneet vuosina 1944, 1975 ja 1987 syntyneet miehet kiistivät syytteet. Heidän mukaansa ohimyyntiä ei ole tapahtunut. Alkoholia he olivat juoneet mutta eivät olleet tienneet, että omaan käyttöön otetut juomat olisi pitänyt kirjata ylös.

Oikeus katsoi, että kahden tilikauden aikana yrityksellä oli jäänyt kirjaamatta myyntituloja 70638 euroa. Lisäksi oluen ja alkoholin yksityiskäyttöä oli ollut yhteensä lähes 16000 euron arvosta.

Ohimyynnin osalta oikeus vetosi todisteisiin. Verotarkastaja oli vertaillut yhtiön myyntiraportteja, annoskokoja ja myyntihintoja yhtiön alkoholiostoihin, joista hän oli saanut tiedot Valviralta. Tiedot eivät olleet vastanneet toisiaan.

Lisäksi kassakoneen kontrollinauhoissa oli puutteita. Joissain tapauksissa päiväraportit oli tulostettu jo kello 22.30, vaikka baari oli ollut auki aamuyöhön saakka.

Oikeus ei uskonut juomamääriä

Yksi omistaja kertoi oikeudessa, että hän oli juonut 6–7 tuoppia päivässä. Toinen omistaja sanoi juoneensa keskimäärin kymmenen tuoppia päivässä. Nuorin omistajista sanoi, että hän juo pubissa 12–15 tuopillista joka toinen päivä.

Lisäksi omistajat olivat ottaneet savukkeita omaan käyttöön. Pubissa oli myös tarjottu juomia omistajien kavereille sekä muille pubissa käyneille esimerkiksi darts-kisojen yhteydessä.

Oulun käräjäoikeus ei pitänyt miesten ilmoittamia juomamääriä uskottavina, sillä silloin kaikki vastaajat olisivat olleet ravintolassaan työpäivinä päihtyneinä. Tämä olisi oikeuden mukaan johtanut siihen, että yhtiön alkoholin anniskelulupa olisi peruutettu.

Alkoholin ohimyynnin vuoksi yhtiöltä oli jäänyt maksamatta tuntuva summa veroja. Välittömässä verotuksessa veroja oli jäänyt maksamatta reilut 37400 euroa. Lisäksi yhtiö oli jättänyt arvonlisäverotuksessa liian pienet kausi-ilmoitukset. Siksi arvonlisävero oli määrätty sekä vuonna 2013 että vuonna 2014 lähes 10000 euroa liian pieneksi.