Tilaajille

Ou­lu­lai­sel­le Susanna Mää­täl­le on har­ras­tuk­sen myötä ker­ty­nyt yli sata huo­ne­kas­vi­la­jia – per­he­päi­vä­hoi­ta­jan hoiviin tuodaan lasten lisäksi kas­ve­ja: ”Huo­ne­kas­ve­ja on käynyt muu­ta­man kuu­kau­den el­vy­tys­hoi­dos­sa”

Oululainen kasviharrastaja Susanna Määttä osaa neuvoa, miten kotien vehreät sulostuttajat saadaan selviämään pimeästä vuodenajasta.

Huonekasvit hyötyvät lisävalosta ympäri vuoden. Susanna Määttä on kasvattanut oikeanpuoleisen peikonlehden pienestä pistokkaasta, ja se on valohoidon ansiosta ehtinyt kasvaa emokasviaan suuremmaksi. Kasviharrastaja Susanna Määttä kasviensa kanssa. Susanna Määttä on askarrellut kannellisesta muovilaatikosta, lämpömatosta ja pöytävalaisimesta pienen kasvihuoneen vaativimpia taimia ja pistokkaita, kuten juurakkovehkaa sekä erilaisia paavalinkukkia, varten. Kasvilamppuihin yhdistetään yhä usein mielikuvissa epämiellyttävän violetti valo, mutta oikeanlaisella polttimella ne sulautuvat muuhun valaistukseen. Susanna Määttä on tehnyt makuuhuoneen kasvivalaisimet itse kierrätystarvikkeista.
Huonekasvit hyötyvät lisävalosta ympäri vuoden. Susanna Määttä on kasvattanut oikeanpuoleisen peikonlehden pienestä pistokkaasta, ja se on valohoidon ansiosta ehtinyt kasvaa emokasviaan suuremmaksi.
Huonekasvit hyötyvät lisävalosta ympäri vuoden. Susanna Määttä on kasvattanut oikeanpuoleisen peikonlehden pienestä pistokkaasta, ja se on valohoidon ansiosta ehtinyt kasvaa emokasviaan suuremmaksi.
Kuva: Jukka Leinonen

Talvi saattaa koitua huonekasvin kohtaloksi. Kuumuutta hohkaavat patterit, kuiva ilma ja liikakastelu ovat pahimpia vihollisia. Oululainen kasviharrastaja Susanna Määttä osaa neuvoa, miten kotien vehreät sulostuttajat saadaan selviämään pimeästä vuodenajasta.

Oululaisen Susanna Määtän koti on täynnä erilaisia huonekasveja. Viimeksi laskettuaan hän sai tulokseksi noin 110 eri lajiketta. Talvi tosin on sittemmin vaatinut häneltäkin muutaman uhrin.

Omia sisäkasveja Määtällä on ollut jo kauan, mutta varsinainen harrastus niiden kasvatuksesta ja hoidosta tuli kolmisen vuotta sitten.