Ou­lu­lai­nen Ve­ro­ni­ca Helanen tais­te­li tiensä yli­op­pi­laak­si – mak­san­siir­rot pa­kot­ti­vat nuoren lu­kio­lai­sen lo­pet­ta­maan koulun het­kek­si ko­ko­naan

Syksyllä ylioppilaaksi vaikeuksien jälkeen kirjoittanut Veronica Helanen viettää yo-pirskeitään muiden juhlakalujen tapaan 5. joulukuuta.

Veronica Helasen valmistautuminen 5. joulukuuta vietettäviin ylioppilasjuhliin on hyvässä vauhdissa. Oululaisen ei tarvitse enää lähteä kenkä-, mekko- tai lakkiostoksille.
Veronica Helasen valmistautuminen 5. joulukuuta vietettäviin ylioppilasjuhliin on hyvässä vauhdissa. Oululaisen ei tarvitse enää lähteä kenkä-, mekko- tai lakkiostoksille.
Kuva: Jukka Leinonen

Syksyllä ylioppilaaksi vaikeuksien jälkeen kirjoittanut Veronica Helanen viettää yo-pirskeitään muiden juhlakalujen tapaan 5. joulukuuta.

Kun Veronica Helanen poistui uskonnon ylioppilaskirjoituksista 3. lokakuuta, hän tunsi itsensä voittajaksi.

Hymy muuttui vieläkin leveämmäksi 14. marraskuuta, kun Helanen sai tiedon, että kaikki aineet menivät hyväksytysti läpi.

Svenska Privatskolan i Uleåborgissa lukion käynyt oululainen saattoi alkaa suunnitella ylioppilasjuhliaan.

Matka 5. joulukuuta järjestettäviin kemuihin oli kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo.

Helasen valmistuminen venähti puolella vuodella alkuperäisestä suunnitelmasta. Hän joutui lopettamaan koulun toissakeväänä hetkeksi kokonaan terveydentilan heikkenemisen seurauksena. Syksy meni kokonaan toipuessa.

– Tämä on minulle tosi iso saavutus. Minulle tehtiin toissakeväänä kaksi maksansiirtoa, Helanen sanoo.

– Minulla todettiin maksasairaus, johon ei ole koskaan löydetty mitään syytä. Siinä vaiheessa elinsiirto oli ainoa vaihtoehto. Huhtikuun alussa 2018 siirretty ensimmäinen maksa kesti 28 päivää.

Nyt tilanne on kuitenkin jo valoisampi. Helanen selätti vaikeudet, palasi koulunpenkille ja päätti valmistua.

Itseluottamus ylioppilaaksi valmistumisen suhteen oli tapissa, sillä Helanen osti valkolakin jo kesäkuukausina.

Perhe ja erityisesti Helasen mummo olivat suurena tukena matkan varrella.

– Luin kokeisiin paljon mummon kanssa. Hän kuulusteli minua ja luki välillä juttuja ääneen, jos en itse jaksanut. Lisäksi keskustelimme kirjoissa käsitellyistä asioista.

Helasen onneksi koulussa oli valmisteltu oppilaita ylioppilaskirjoituksiin jo pidemmän aikaa. Kokeissa oli usein vanhoja yo-tehtäviä ja kielten kuuntelukokeet olivat lähes poikkeuksetta vanhoja yo-kokeita.

– Kirjoitusten taso ei tullut minulle yllätyksenä. Minua ei myöskään jännittänyt, sillä olen todella huono jännittämään. Oli hauskaa katsoa, kun muut olivat ennen kirjoituksia niin stressaantuneita.

Helanen on oululaisittain harvinainen ylioppilas: hän kirjoitti kaikki aineet ruotsiksi.

Helasen äiti on syntynyt Göteborgissa, joten myös tytär pääsi heti nuoresta pitäen sinuiksi Suomen toisen kotimaisen kielen kanssa. Helanen meni ruotsinkieliseen tarhaan kolmevuotiaana ja kävi koko peruskoulun sekä lukion ruotsiksi.

Osa luokkakavereista on tuttuja jo tarha-ajoilta. Ryhmästä muodostui tiivis peruskoulu- ja lukiovuosien aikana.

– Vanhojen tanssit ja penkkarit olivat lukion kohokohtia. Myös 11-henkisen luokkamme yhteinen viiden päivän mökkireissu Leville oli mukava kokemus. Vaikka olin silloin huonossa kunnossa, niin oli ihanaa olla mukana. Luokka on minulle kuin oma perhe.

Valmistautuminen aherruksen päättävään juhlapäivään on täydessä vauhdissa. Kengät ja mekko ovat jo hankittuna. Seuraavana edessä on tarjoilujen leipominen, josta Helanen vastaa pääosin itse.

– Meillä on lista tarjoiluista. Tykkään leipoa, saan tehdä juuri sellaisia luomuksia kuin haluan. Voileipäkakku on bravuurini.

Helanen on omien sanojensa mukaan huono tekemään lahjatoiveita, mutta yksi pikkiriikkinen haave tuoreella ylioppilaalla olisi.

– Olen haaveillut Arabian Paratiisi-astiastosta. Sellainen olisi tarkoitus joskus ostaa.

Katso Pohjois-Suomen syksyn 2019 ylioppilaat.

Veronica Helanen

Syntynyt Oulussa 30. heinäkuuta 2000.

Perheeseen kuuluvat äiti, pikkusisko ja -veli sekä Sankari-niminen yorkshirenterrieri.

On harrastanut partiota noin 12 vuotta Oulun Valppaissa. Tällä hetkellä partionjohtajana, mutta ylenee lähitulevaisuudessa lippukunnanjohtajaksi.

Harrasti sirkusta 11 vuotta. Pelasi myös neljä vuotta salibandyä.

Kannattaa Oulun Kärppiä. Lempipelaajana uransa jo lopettanut Ilkka Mikkola.

Kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa uskonnon, filosofian, äidinkielen (ruotsi), englannin ja suomen.

Aikoo hakea tulevaisuudessa opiskelemaan sosiaalialaa, jossa pääsee auttamaan ihmisiä.

On opiskellut koko ikänsä ruotsiksi, mutta puhuu täydellistä suomen kieltä. Kaksikielisessä perheessä puhutaan kotona suomea. Kouluasiat hoituvat aina ruotsiksi.