Ou­lu­lai­nen Valveen elo­ku­va­kou­lu sai Lap­sen­päi­vä-pal­kin­non – koulua ke­hu­taan työstä lasten ja nuorten te­ke­mien elo­ku­vien nä­ky­vyy­den eteen

Oululainen Valveen elokuvakoulu ja Cantilena ry:n lapsi- ja nuorisokuorot Savonlinnasta saivat valtakunnallisen Lapsenpäivä-palkinnon.

Tämä kuva on otettu, kun Valveen elokuvakoulu täytti kymmenen vuotta 2013. Elokuvakoulun Pikseli-klubilla tekivät tuolloin omaa elokuvaa Aaron Hyrkäs (vas.) ja Eemeli Keränen. Keskellä ohjaaja Elizaveta Antonova.
Tämä kuva on otettu, kun Valveen elokuvakoulu täytti kymmenen vuotta 2013. Elokuvakoulun Pikseli-klubilla tekivät tuolloin omaa elokuvaa Aaron Hyrkäs (vas.) ja Eemeli Keränen. Keskellä ohjaaja Elizaveta Antonova.
Kuva: Jukka Leinonen

Oululainen Valveen elokuvakoulu ja Cantilena ry:n lapsi- ja nuorisokuorot Savonlinnasta saivat valtakunnallisen Lapsenpäivä-palkinnon. Valtiosihteeri Tuomo Puumala jakoi palkinnot keskiviikkona Helsingissä.

Palkinto myönnetään vuosittain Lapsen oikeuksien päivänä yhdelle tai useammalle yhteisölle taideharrastuksen ja taidekasvatuksen edistämiseksi tehdystä merkittävästä työstä.

Palkitut saivat molemmat 8 500 euroa. Palkinnot myönnetään Veikkauksen tuotoista.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisestä. Juhlavuoden teemana on lapsen oikeus olla oma itsensä.

Lapset ja nuoret elokuvantekijöinä

Valveen elokuvakoulu toimii Oulun keskustassa kulttuuritalo Valveella. Elokuvakoulu tarjoaa lapsille ja nuorille harrastusryhmiä ja kursseja, järjestää koulussa työpajoja ja Oskari-elokuvakilpailun. Videopajan editointi- ja studiotilat Valveella ovat kouluryhmien käytössä

Valveen elokuvakoulu koordinoi ja kehittää valtakunnallista Koulujen elokuvaviikkoa. Lisäksi Valveen elokuvakoulu kehittää erilaisia materiaaleja ja menetelmiä, joiden avulla elokuvaa voi käyttää kouluopetuksessa sekä oppimisen kohteena että välineenä.

– Elokuvakoulu kannustaa ja rohkaisee lapsia ja nuoria luovaan ilmaisuun ja omien ajatusten elokuvalliseen esittämiseen. Sen saavutuksia on myös työ lasten ja nuorten tekemien elokuvien näkyvyyden eteen, palkinnon jakaja perusteli.

Aloitti Nukun elokuvakoulun nimellä

Valveen elokuvakoulu aloitti toimintansa Nukun elokuvakoulun nimellä 2003. Silloin kehitettiin elokuvanteon Taikalamppu-menetelmä yhteistyössä elokuvaohjaaja-pedagogi Kaija Juurikkalan sekä elokuvatuottaja Outi Rousun kanssa.

Taikalamppu-menetelmää ja sen sovelluksia on käytetty keskeisinä työkaluina elokuvakoulun työpajoissa.

Oulun kaupungin videopaja liitettiin perustettaessa osaksi elokuvakoulun toimintaa.

Toimintaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut.

Oskari-gaala Valveella perjantai-iltana

Valveen elokuvakoulun elokuvakerhoissa käy vuosittain sata lasta ja työpajoihin osallistuu yli tuhat koululaista. Opetus on osa Oulun lastenkulttuurikeskuksen toimintaa.

Tuottajana Valveen elokuvakoulussa toimii Tommi Nevala ja mediaopettajina Antti Haaranen ja Jukka Marjusaari.

Tämän vuoden Oskari-Gaala järjestetään huomenna perjantaina kulttuuritalo Valveella kello 18–19.15. Gaalassa palkitaan alakoulusarjan ja yläkoulusarjan elokuvat. Gaalan ohjelmasta vastaavat Oulun Suomalaisen yhteiskoulun lukion draamaopiskelijat. Housebändinä musisoi Fusion 5.