Ou­lu­lai­nen To­ri­teat­te­ri pyörii nol­la­bud­je­til­la ja ilman apu­ra­ho­ja – uu­tuus­näy­tel­mä Kimp­pa­kämp­pää har­ras­ta­ja­teat­te­ri­ryh­mä har­joit­te­li Ou­lu10:n ta­ka­pi­hal­la ja Ainolan puis­tos­sa

Toriteatteri lämmittelee esityskuntoon viime syksynä ensi-iltansa saanutta opiskelijakomediaa Kimppakämppää Puolivälinkankaan kirjaston kokoustilassa.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Toriteatteri lämmittelee esityskuntoon viime syksynä ensi-iltansa saanutta opiskelijakomediaa Kimppakämppää Puolivälinkankaan kirjaston kokoustilassa.

Puvustusta tai lavasteita ei tässä näytelmässä nähdä, paitsi banaanilaatikoita ja sohva, jonka ryhmän viisi näyttelijää kokoaa rivakasti kasaan tuoleista ja kokoustilan istumatyynyistä.

Teatteriryhmä harjoittelee Puolivälinkankaan kirjastossa, koska kokoustilan voi kuka tahansa varata käyttöönsä ilmaiseksi.

Ennen talven tuloa lukuharjoituksia vedettiin ulkona puistoissa ja esimerkiksi Oulu10:n takapihalla.

– Toriteatteri toimii harrastajapohjalta, nollabudjetilla ja pääsymaksuttomasti, kertoo teatterin perustaja ja ohjaaja Seppo Hämäläinen.

Kimppakämppä on Hämäläisen ideoima ja kirjoittama kertomus opiskelijoiden yhteistaloudesta sekä ystävyydestä. Käsikirjoitusta on näytelmän valmistumisen myötä hiottu ja viilattu yhdessä näyttelijöiden kanssa, kertoo ohjaaja.

Näytelmän erikoisuus on televisiosta tuttu sarjakonsepti, joka Hämäläisen tiedon mukaan on lajissaan ensimmäinen Suomessa, ehkä koko maailmassa.

Ensi-ilta oli viime syksynä Tubassa ja nyt ryhmä vie Kimppakämpän koko ensimmäisen tuotantokauden kolme osaa Oulun pääkirjaston tapahtumatila Laituriin.

Idea on kekseliäs ja sopii Tori-teatterin imagoon. Hämäläinen voi kirjoittaa näytelmään uusia osia ja käsitellä eri teemoja ja teatteriryhmä voi esittää seuraavien tuotantokausien sarjoja eri kokoonpanoilla, missä tahansa, ulkona tai sisällä.

– Mietin jo, mitä seuraavalla tuotantokaudella tapahtuu.

Näytelmän työryhmän, Janina Kairamon, Wilhelmiina Taposen, Jaakko Hentilän, Make Ritvasen ja Ukko Hansen-Haugin Hämäläinen nappasi Oulun kaupungin Taide- ja mediapajan viime keväänä Valveella esitetystä näytelmästä Kuoleman nimi on Saab 96.

Hämäläinen on itseoppinut teatterintekijä. Oma harrastajateatteriura alkoi Oulun kansanopiston opistoteatterissa Irene Ristolaisen yllyttämänä, ja jatkui Oulun Ylioppilasteatterissa 1990-luvulla.

Toriteatteri syntyi Hämäläisen ihmetellessä tuulista ja talvella tyhjää Oulun kauppatoria.

– Mietin, että torilla olisi kiva nähdä iloista meininkiä, ja tuoda teatteri sinne, missä on ihmisiä.

Hämäläisen toive toteutui ja ensimmäinen näytelmä, puoli tuntia kestävä koko kansan Hamlet nähtiin Oulun torille talvella 2012. Yhteistyökumppani oli Liikekeskus.

Toriteatteri palasi torinrantaan jo seuraavana kesänä. Tällä kertaa Hämäläinen kirjoitti ja ohjasi farssin Oulun kaupunginvaltuuston kokouksesta.

– En pystynyt aivan samaan kuin valtuusto. Ainakin tein näytelmästä valtuustokokousta lyhyemmän.

Talvella 2013 Toriteatteri esitti lastennäytelmän Max ja Moritz, ja kesällä kotimaisen version Jumalaisesta näytelmästä, mutta kun Liikekeskuksen mielenkiinto loppui ja yhteistyö lopahti, esitykset torilla loppuivat.

Ilman vakituista harjoitustilaa ja apurahoja toimivat toriteatterilaiset ovat varsin tyytyväisiä omaan tilanteeseensa. Sen sijaan Hämäläinen pahoittelee muiden harrastajaryhmien resurssien puutetta.

– Oulussa on paljon luovan alan harrastajia, musiikin- ja teatterin tekijöitä ilman harjoitus- tai esiintymistiloja. Kaupungissa ei ole matalankynnyksen tilaa, missä harrastajat voisivat harjoitella sekä esiintyä yleisölle ilman tilamaksuja.

Toriteatteri esittää

Oululainen Seppo Hämäläinen perusti Toriteatterin vuonna 2012.

Opiskellut vuoden Lahden kansanopiston näyttämötaiteen linjalla.

Hämäläinen kynäilee näytelmäkäsikirjoituksia ja ohjaa, mutta ei näyttele.

Toriteatterin ensimmäiset esitykset Oulun kauppatorilla.

Ensi kesäksi Hämäläinen kirjoittaa Toriteatterille lastennäytelmän, esitysaika ja -paikka varmistuvat myöhemmin.

Toriteatterin Kimppakämppä pääkirjaston tapahtumatila Laiturissa (1. krs.).

Esityksiä on kolme, 13.1., 20.1. ja 29.1. kello 18–19.

Kimppakämppä on sarjanäytelmä (3x20 minuuttia) ja komedia kahdesta nuoresta naisesta, jotka sattuman oikusta päätyvät asumaan samaan soluasuntoon.

Ei pääsymaksua.

Toriteatterista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Seppo Hämäläiseen, galiban@luukku.com.

”Harjoittelemme kohtuudella kerran viikossa, joten toriteatterilaisilla jää aikaa muihin harrastuksiin ja tekemisiin.” Seppo Hämäläinen Toriteatterin ohjaaja