Ou­lu­lai­nen täh­ti­tie­teen do­sent­ti Rau­tiai­nen: Lapin tu­li­pal­lo oli poik­keuk­sel­li­sen näyt­tä­vä

Lapin taivaalla torstai-iltana nähty tulipallo oli poikkeuksellisen kirkas.

Lapin yli lensi torstai-iltana tulipallo.
Lapin yli lensi torstai-iltana tulipallo.
Kuva: Johannes Karhula/kuvakaappaus videolta

Lapin taivaalla torstai-iltana nähty tulipallo oli poikkeuksellisen kirkas. Näin meteorin syöksymistä arvioi tähtitieteen dosentti Pertti Rautiainen Oulun yliopistosta.

Itse Rautiainen ei tulipalloa nähnyt, mutta on nähnyt siitä kuvia ja lukenut silmämääräisiä kuvauksia. Harvoin tulipalloa luonnehditaan täysikuuta kirkkaammaksi.

– Näitähän tapahtuu muutaman kerran vuodessa eri puolilla maapalloa, mutta tällä kertaa kyseessä oli poikkeuksellisen näyttävä tulipallo.

Lisäksi taivaalta kuului noin minuutin päästä kovaa jylinää ja pauketta.

– Kun hetken päästä kuuluu äänikin, se kertoo, että kyseessä on ollut iso kappale, Rautiainen sanoo.

Johannes Karhula latasi torstaina illalla Lohtajalla kuvaamansa videon Youtubeen. Siinä valo- tai tulipallo näkyy selvästi taivaanrannassa:

Tähdet ja avaruus -lehden mukaan alustavissa mallinnuksissa putoamisalueeksi on määritelty Inarinjärven etelän- tai kaakonpuoleiselle lähialueelle.

Se ei välttämättä tarkoita meteoriittien levinneen niin laajalle alueelle. Rautiaisen mukaan se ehkä kuvaa enemmän tämän hetkistä epätietoisuutta putoamispaikasta.

– Kyllähän se laajalle on levinnyt – yhteen paikkaan se ei ole tipahtanut, jos se maahan asti on tullut.

Rautiainen kertoo asiasta nyt kiinnostuneille vinkiksi, että meteorit eivät välttämättä tule yksin. Hyvin usein ne ovat osa meteoriparvea. Tällä hetkellä meteoreja eli tähdenlentoja voi tulla kahdesta parvesta, jotka ovat tauridit ja leonidit.

– Kellonaika huomioiden se on todennäköisemmin ollut taurideja, sillä leonidit näkyvät luultavasti paremmin aamuyöllä, Rautiainen kertoo.

Toki kysymyksessä voi olla yksittäinenkin kappale, mutta hyvin usein ne tulevat tällaisista rykelmistä, parvista. Emokappale voi olla pyrstötahti eli komeetta tai asteroidi, johon on törmännyt toinen kappale. Siitä on lohjennut kappaleita pitkin asteroidin rataa.

– Silloin, kun maapallo leikkaa parven radan kanssa, samana päivänäkin voi tunnin sisällä näkyä muutamia tähdenlentoja. Jos lähipäivinä on hyviä säitä, kannattaa taivaalle katsella.

Meteoriitti on kappale, joka tulee maanpinnalle saakka. Meteori on puolestaan tähdenlento, joka me nähdään taivaalla.

– Kun se tulee kovalla vauhdilla ilmakehään, sen kohtalona on palaminen. Materia ei minnekään häviä, mutta se menee ihan pieniksi hiukkasiksi.