Ou­lu­lai­nen Raija Väy­ry­nen yl­lät­tyi, kun kuuli voit­ta­neen­sa luon­to­ku­va­ki­sas­sa – in­nos­tus ku­vaa­mi­seen iski Lapissa

Vuoden luontokuva -kisan lintusarjan voittaja oululainen Raija Väyrynen kuvasi Räntäkuovit-nimisen otoksen kevätmyräkässä Hailuodon Rytijärvellä.

Raija Väyrynen kuvaa luontoa ja ihmisiä Hietasaaressa ja Hailuodossa. Raija Väyrysen Räntäkuovit Hailuodon Rytijärvellä. Vuoden Luontokuva on Kuhmosta kotoisin olevan ammattiluontokuvaaja Ville Heikkisen Karhu ja korppi.
Raija Väyrynen kuvaa luontoa ja ihmisiä Hietasaaressa ja Hailuodossa.
Raija Väyrynen kuvaa luontoa ja ihmisiä Hietasaaressa ja Hailuodossa.
Kuva: Jukka Leinonen

Vuoden luontokuva -kisan lintusarjan voittaja oululainen Raija Väyrynen kuvasi Räntäkuovit kevätmyräkässä Hailuodon Rytijärvellä.

Oululainen Raija Väyrynen ei ollut uskoa korviaan, kun Vuoden luontokuva -kisan puheenjohtaja Kari Wallgren soitti ja kertoi linnut-sarjan voitosta. Hämmennys oli suuri.

– Lintusarja on kisan suosituin, yli 4 000 kuvaa. Hämmästyin, että tuomaristo tykkäsi pelkistetystä lintukuvastani niin paljon, koska osallistujien joukossa on paljon ammattikuvaajia. Olen amatööri ja harrastaja, kertoo eläkkeellä oleva biologi ja eläinlääkäri.

Lintu-sarjan voittokuvan Räntäkuovit Väyrynen kuvasi Hailuodon Rytijärvellä huhtikuussa vuonna 2017. Keväällä Rytijärvellä voi bongata paljon lintuja, kuovien lisäksi pulmusia, hanhia, joutsenia ja kurkia. Kuvanottohetkellä lunta tuli taivaan täydeltä. Kuovipariskunta odottaa kuvassa sään selkiytymistä.

– Kuovi on minulle merkittävä lintu. Kuovin huuto on kevään eroottisin ääni. Valokuvaan on tallentunut hyvin lyhyessä hetkessä ääniä, keväisen pellon tuoksu ja voimakkaita tunteita.

Raija Väyrysen Räntäkuovit Hailuodon Rytijärvellä.
Raija Väyrysen Räntäkuovit Hailuodon Rytijärvellä.
Kuva: Raija Väyrynen

Väyrynen kuvaa lähes päivittäin lintuja, kasveja, sieniä, eläimiä, luontoa ja ihmisiä Hailuodossa ja Oulussa. Kuvauspaikkoja ja -aiheita on runsaasti kaupunkikodin lähellä Hietasaaressa.

Valokuvaamisesta Väyrynen innostui Lapissa. Pertti ja Raija Väyrysellä oli vuosikausia tapana käydä kuvaamassa tunturikasvien kukintaa Kilpisjärvellä.

– Koska Pertti ei suostunut kuvaamaan, mitä minä olisin halunnut kuvattavan, aloitin ensin tähtäilemällä ja näpsimällä digipokkarilla, myöhemmin digijärjestelmäkameralla.

Vuoden Luontokuva on Kuhmosta kotoisin olevan ammattiluontokuvaaja Ville Heikkisen Karhu ja korppi.

Kilpailun tuomaristo mieltyi erityisesti voittokuvan eeppiseen tunnelmaan. Tuomaristo kiinnitti huomiota myös kuvan esittämän tilanteen ainutkertaisuuteen.

Vuoden Luontokuva on Kuhmosta kotoisin olevan ammattiluontokuvaaja Ville Heikkisen Karhu ja korppi.
Vuoden Luontokuva on Kuhmosta kotoisin olevan ammattiluontokuvaaja Ville Heikkisen Karhu ja korppi.
Kuva: Ville Heikkinen

– Sommittelu on todella tarkkaan mietitty. Siluetit ovat tarkkoja ja juuri oikeissa paikoissa. Eläinten asennot ovat hämmästyttävän teatraaliset. Puut ja niiden oksat koristelevat ja kehystävät kuvan, tuomaristo analysoi.

Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 14 000 kuvaa kaikkiaan 844:ltä eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa.

Palkitut luontokuvat netissä

Vuoden luontokuva -kilpailun tuomareina toimivat Juha Ahvenharju Vihdistä, Jyrki Kallio-Koski Oulusta, Iiris Niemi Helsingistä ja Jani Ylikangas Kokkolasta.

Kilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa.

Kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on yli 35 000 euroa.

Vuoden luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista koottu näyttely kiertää ensi vuonna Suomea.

Kaikki palkitut 40 kuvaa ovat nähtävissä netissä, vuodenluontokuva.fi.

Pohjoisen Luontokuvaajat järjestää yhteistyössä Suomen Luonnonvalokuvaajat kanssa tapahtumaillan sunnuntaina 27.10. alkaen kello 17 Pohjankartanossa.

Tilaisuudessa esitellään kooste valtakunnallisessa Vuoden Luontokuva -kilpailussa menestyneistä kuvista.

Tilaisuudessa esiintyvät vuoden 2018 voittaja Taru Rantala sekä Vuoden Polkulainen 2018, oululainen graafikko ja ammattivalokuvaaja Sami Säily.