LUONTO: Raa­hes­ta löy­ty­nyt jät­ti­läis­hä­mä­häk­ki ih­me­tyt­tää

TEATTERI: Aapo Salonen Li­min­gan teat­te­ri­lin­jal­ta va­lit­tiin Teat­te­ri­kor­keaan yli 1 200 pyr­ki­jän jou­kos­ta

Ou­lu­lai­nen nuo­ral­la­tans­si­ja Hanna Moisala palasi maail­mal­ta kotiin

Oululainen Hanna Moisala palasi seitsemän Lontoosta käsin työskennellyn vuoden jälkeen juurilleen Suomeen ja Ouluun.
Oululainen Hanna Moisala palasi seitsemän Lontoosta käsin työskennellyn vuoden jälkeen juurilleen Suomeen ja Ouluun.
Kuva: Heidi Honkala

– Tästä piti tulla kiireinen vuosi, huokaa oululainen nykysirkustaiteilija Hanna Moisala, 39.

Kansainvälistä nykysirkusuraa nuorallatanssijana tehnyt Moisala on asunut ja työskennellyt viimeiset seitsemän vuotta Lontoossa ja keikkaillut tiiviisti ympäri maailmaa.

– Meillä olisi ollut tänä vuonna täysi kesäkiertue toukokuusta syyskuun loppuun, ja loppuvuodellekin oli buukattuna mukavasti yksittäisiä keikkoja sekä suunnitteilla uuden työstämistä. Sitten tuli korona ja tyhjensi päivässä koko kalenterin. Melkoinen shokkihan se oli, Moisala toteaa.

Aina toisinaan koti-ikävä on hiipinyt Moisalan sisimpään, ja ajoittain kotiinpaluukin on käväissyt mielessä, mutta vielä ei kuitenkaan olisi ollut sen aika.

– Tässä tilanteessa en kuitenkaan voinut muutakaan. Maaliskuun puolivälissä palasin Suomeen ja Ouluun, enkä tiedä, palaanko enää Englantiin.

Moisala on pyörittänyt Lontoossa yhdessä kuuden kollegansa kanssa Lumo Company ry:tä. Yhdistyksen toiminta jatkunee nyt Suomesta käsin.

– Juuri nyt työn alla on apurahojen hakemista ja elvyttämistoimia. Tavoitteena on kehittää toimintaa ja löytää uudenlaisia tapoja luoda kontakteja. Se on juuri nyt haastavaa, koska alan väki on suurimmaksi osaksi lomautettuna.

Elämä jatkuu

Moisalan uusi elämä Suomessa käynnistyi kahden viikon karanteenilla ystävän mökillä Oulujokivarressa.

– Luonnon äärellä fiilis koheni ja aloin jäsentelemään mielessäni tulevaa.

Tyhjä kalenterikin on alkanut pikkuhiljaa täyttyä. Moisala on mukana oululaisen, vuoden 2019 teatteriksi valitun Flow Productionin uudessa Hylky –teoksessa.

Kyseeessä on tilasidonnainen, immersiivinen teos, jonka ensi-ilta on Oulun Juhlaviikoilla elokuun lopussa. Teoksen ohjaa Pirjo Ylimaunula ja Moisala on yksi esiintyjistä.

Moisalaa työllistää alkaneena kesänä myös kahden esiintyjän ulkoilmateos Vagabond, joka on saanut inspiraationsa Thelma&Louise –elokuvasta.

– Teemme Vagabondin kanssa Suomen kulttuurirahaston tukeman kyläkiertueen Pohjois-Pohjanmaalla. Kiertue starttaa juhannuksen jälkeen tullaan viemään 20:een kylään. Valmistelut ovat jo kuumana käynnissä.

Moisalan treenitilana toimii tällä hetkellä Kokardi klubi Hiukkavaaran Kulttuuri Kasarmilla. Sinne luodaan parhaillaan myös Hylky-teosta.

– Sirkustaiteelle sopivista tiloista on uupeloa. Vastaan tulee yleensä ensimmäisenä korkeus, Moisala sanoo.

Hän on jo pitkään haaveillut omasta sirkustaiteelle sopivasta tilasta, ja haave kytee yhä.

– Kaikki on avoinna ja kaikki on mahdollista. Katsotaan nyt rauhassa, millaisella otteella jatketaan, Moisala tuumaa.

Kulisseihin kurkistelijasta

maailmanluokan tähdeksi

Hanna Moisala oli kymmenen vanha, kun hän livahti Raksilan kentälle pystytetyn sirkuksen alueelle silittelemään hevosia. Hevoset saivat pikkutytön sydämen sykähtämään, mutta vielä mullistavampi kokemus oli päästä seuraamaan itse showta.

– Kurkistelin verhojen raosta kulisseihin ja kuvittelin itseni valmistautumassa näytökseen. Voin vieläkin tuntea sen hykerryttävän olon sekä puupurun, hevosten ja hattaran tuoksut.

Moisala tutustui sirkusperheen samanikäiseen poikaan ja aneli päästä mukaan kiertueelle.

– Luonnollisesti sellaiset lapsen hupatukset tyrmättiin. Se sai minut kuvittelemaan aikuiseksi saakka, että sirkustaiteilijaksi pääsee ainoastaan syntymällä sirkusperheeseen.

Moisala tukahdutti sirkushaaveensa vikellys-, tanssi-, taitoluistelu ja kestävyysjuoksuharrastuksiinsa.

Peruskoulun jälkeen hän haki ja pääsi Oulun ammattikorkeakouluun opiskelemaan tanssinopettajaksi ja suoritti samaan aikaan meikkaaja-maskeeraaja –opintoja.

– Minulla oli jo selvät suunnitelmat, kunnes kuulin, että Turussa voi suorittaa sirkustaiteen amk-tutkinnon.

Vuosikausia uinuneet pikkutytön sirkushaaveet nostivat päätään.

Moisala valmistui Turusta sirkustaiteen ohjaaja-opettajaksi vuonna 2008 ja työllistyi siltä seisomalta. Neljä vuotta vierähti sirkusopettajana viidessä eri oppilaitoksessa ympäri Etelä-Suomea.

Samalla Moisala treenasi ja nälkä päästä esiintymään kasvoi kasvamistaan.

Se johdatti Moisalan lopulta Lontooseen, National Centre for Circus Arts –kouluun, josta oululaisnainen hankki sirkustaiteen maisterin paperit vuonna 2014 ensimmäisenä suomalaisena.

Susanna Eksymä

susanna.eksyma@forum24.fi