vastaa kyselyyn: Tuetko työn­te­ki­jä­jär­jes­tö­jen mie­len­il­mauk­sia ja lak­ko­ja?

Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Jääkiekko: Miksei Saku Mäen­alas­ta pääs­tet­ty NHL-lei­ril­le?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lu­lai­nen net­ti­kirp­pu­to­ri loikkaa Eu­roo­pan mark­ki­noil­le

Oulussa vuonna 2014 perustettu nettikirpputori julkistaa uuden, Netflea.com-palvelun Euroopan markkinoille.

Palvelu on toiminut Suomessa aiemmin nimellä Vähänkäytetty.fi.
Palvelu on toiminut Suomessa aiemmin nimellä Vähänkäytetty.fi.
Kuva: Suomen Nettikirpputorit Oy

Oulussa vuonna 2014 perustettu nettikirpputori julkistaa uuden, Netflea.com-palvelun Euroopan markkinoille.

Suomessa aiemmin nimellä Vähänkäytetty.fi toiminut nettikirpputori avataan nyt uutena, englanninkielisenä versiona 12 maassa. Uuden kirpputorin ideana on tarjota sama valikoima kaikille käyttäjille ympäri Eurooppaa: kaikki myytävät tavarat ovat kaikkien ostettavissa, sanoo toimitusjohtaja Ossi Salo.

– Vaikkapa Rovaniemellä oleva myyjä voi pistää vaatteita myyntiin ja kirjoittaa ilmoituksensa suomeksi. Sitten esimerkiksi puolalainen ostaja näkee hänen myymänsä tuotteet ja tekee ostopäätöksen. Palvelu kääntää tekstit automaattisesti ja tavarat kulkevat myyjältä ostajalle meidän keskusvarastomme kautta, Salo sanoo.

Salon mukaan uuden palvelun kumppaneina ovat Posti sekä Google, jonka konekääntämistä on integroitu palveluun. Mukana pienen oululaisyrityksen kansainvälistymistä ovat olleet tukemassa myös Finpro ja Tekes.

Salon mukaan ostaminen ja myyminen on turvallista. Myyjä listaa myytävät tavaransa ja postittaa ne Oulussa sijaitsevaan Netflea.comin keskusvarastoon. Ostaja ostaa haluamansa tavarat ja saa ne keskusvarastolta itselleen Postin pakettipalvelun kautta. Peruutus- ja palautusajan päätyttyä kauppa saadaan päätökseen ja Netflea.com tilittää rahat myyjälle.

– Kirpputori toimii siten kuten mikä tahansa verkkokauppa. Ostaja voi ostaa monelta eri myyjältä, mutta rahaliikenne kulkee aina nettikaupan ja käyttäjän välillä, Salo sanoo.

Postikulut ovat Salon mukaan huokeat. Pakettien lähettäminen Suomessa maksaa 5,90 euroa ja ulkomaille 6,90 euroa. Netflea.com ottaa oman osuutensa bisneksestä myytävien tavaroiden hinnassa lisäämällä tuotteen myyntihintaan yhden euron. Eli jos myyjä listaa villasukat viiden euron myyntihinnalla, lopullinen hinta on kuusi euroa.

– Emme ota siis myyjän hinnasta mitään pois vaan lisäämme oman kulumme sen päälle, Salo sanoo.

Myyminen on pyritty tekemään Salon mukaan mahdollisimman helpoksi. Tuotteet ovat myynnissä 12 viikkoa ja kolmen viikon välein myymättömien tuotteiden hinta alenee automaattisesti. 12 viikon jälkeen myyjä voi lunastaa myymättömät tavaransa takaisin, ostaa jatkoaikaa tai lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen.

Suomessa Salon nettikirpputorissa liikkuu noin 2000 pakettia kuukaudessa ja viime vuonna kävijöitä oli yli miljoona. Palvelua pyörittää Suomen Nettikirpputorit Oy ja yhtiö työllistää tällä hetkellä kymmenkunta työntekijää.

Uusi palvelu avataan ensin englanninkielisenä, mutta kieliversioita on tulossa nopeasti. Ensimmäisten kieliversioiden joukossa ovat saksa, puola ja hollanti. Euroopanlaajuinen nettikirpputori tavoittaa Salon mukaan mahdollisesti jopa 200 miljoonaa asiakasta.

– Meillä on jatkuva rekry päällä. Tarvitsemme verkkokauppaosaajia, asiakaspalvelijoita, sähköisen markkinan osaajia, varastotyöntekijöitä ja niin edelleen. Kotipaikkamme säilyy Oulussa, mutta keskusvaraston sijaintia mietitään sitten uudestaan, kun näemme, missä markkina lähtee liikkeelle, Salo sanoo.

Juttua korjattu 14:46: Myymättömien tuotteiden hinnanalennus ei riipu myyjän päätöksesta kuten jutussa aiemmin kerrottiin, vaan se tapahtuu automaattisesti.