Ou­lu­lai­nen kan­san­edus­ta­ja her­mos­tui uuden Tieteen Ku­va­leh­den "il­mas­ton­muu­tos­syyt­te­lyyn" – Toivoo myyjien huo­leh­ti­van lehdet pois "nä­ky­vim­mil­tä pai­koil­ta"

Tieteen Kuvalehden kannessa on teksti "Mitä sinä voit tehdä? Jätä lapsi tekemättä" ja kuva vauvasta, jonka päällä on punainen ruksi. Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu on kannen viestistä "vakavasti huolissaan".

Keskustan kansanedustajan Pekka Aittakummun mielestä uusimman Tieteen kuvalehden juttu lasten tekemättä jättämisestä ilmastonmuutoksen vuoksi on vastuuton.
Keskustan kansanedustajan Pekka Aittakummun mielestä uusimman Tieteen kuvalehden juttu lasten tekemättä jättämisestä ilmastonmuutoksen vuoksi on vastuuton.
Kuva: Jukka Leinonen

Oulun vaalipiirin kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.) haluaa Tieteen kuvalehden uusimman numeron (13/2019) syrjäisemmille paikoille kirjastoissa, kaupoissa ja kioskeissa sen sisältämän ilmastonmuutokseen liittyvän jutun takia.

Lehden kannessa on teksti "Mitä sinä voit tehdä? Jätä lapsi tekemättä" ja kuva vauvasta, jonka päällä on punainen ruksi. Aittakummun mukaan sisäsivuilla "lehti jatkaa samaa linjaa".

Kansanedustajan mukaan lasten ja vanhempien syyllistäminen ja pelottelu ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä on mennyt liian pitkälle ja ylittänyt sopivaisuuden rajat.

– Nyt tällainen lehti on kirjastoissa, kauppamyymälöissä ja kioskeissa, joissa lapset ja nuoret liikkuvat. Voisivatko nämä tahot huolehtia, että lehdet eivät ole aivan näkyvimmällä paikalla? Aittakumpu kysyy kannanotossaan.

Hänen mukaansa asia täytyy ottaa vakavasti, sillä kyse on "ihmisarvosta ja oikeudesta elää ja olla onnellinen".

– On vastuutonta väittää, että lapsi olisi yhteiskunnalle tai luomakunnalle taakka ja rasite. Lapsia ei tehdä, vaan jokainen lapsi on tärkeä, arvokas ja ainutlaatuinen lahja vanhemmilleen. Lapsi on aina tervetullut ja suuri ilon aihe. Yksikään ihminen ei ole ylimääräinen haitta, eikä kenenkään yli tarvitse vetää rukseja, Aittakumpu sanoo.

– Lapsia ja nuoria tulisi suojella tällaiselta ihmiselle haitalliselta sisällöltä. Osa nuorista saa jo mielialalääkitystä ilmastonmuutosahdistuksen vuoksi.

Aittakummun mukaan luonnon suojeleminen on yhteinen huoli, mutta samalla hallitus haluaa etsiä ratkaisuja myös alhaiseen syntyvyyteen, joka on Suomelle vakava ongelma.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Aittakumpu on pappi, kirjailija ja entinen toimittaja.

Hän on työskennellyt muun muassa vanhoillislestadiolaisen liikkeen Päivämies-lehden päätoimittajana ja toiminut Lapsiperheiden Etujärjestö ry:ssä. 

Kommentointi juttuun on päättynyt.