Ou­lu­lai­nen isoäiti pitää huolta jää­kiek­koi­li­ja Teemu Ki­vi­hal­mees­ta myös jouluna – "Mummu tekee minulle ruokaa lähes joka päivä"

Kaksoiskansalainen Teemu Kivihalme asuu ensimmäistä kertaa ulkomailla, mutta Oulun maisemat ovat hänelle tuttuja lapsuudesta.

Kärppäpuolustaja Teemu Kivihalmeen mielestä suomalainen ja amerikkalainen joulunviettotapa eivät eroa toisistaan paljon. Kivihalmeen isoäiti Tyyne Marja Hassi pitää itseään etuoikeutettuna, kun hän saa tehdä ruokaa ja viettää aikaa pojanpoikansa kanssa.
Kärppäpuolustaja Teemu Kivihalmeen mielestä suomalainen ja amerikkalainen joulunviettotapa eivät eroa toisistaan paljon.
Kärppäpuolustaja Teemu Kivihalmeen mielestä suomalainen ja amerikkalainen joulunviettotapa eivät eroa toisistaan paljon.
Kuva: Jukka Leinonen

Kaksoiskansalainen Teemu Kivihalme asuu ensimmäistä kertaa ulkomailla, mutta Oulun maisemat ovat hänelle tuttuja lapsuudesta.

Oululainen Tyyne Marja Hassi sai tämän vuoden ensimmäisen joululahjansa jo kesällä. Kärpät tiedotti 27. heinäkuuta, että amerikkalaispuolustaja Teemu Kivihalme saapuu Ouluun syyskuun loppuun asti kestävälle koeajalle.

21. syyskuuta Hassi sai jo toisen joululahjan, kun Kivihalme, hänen pojanpoikansa, sitoutui pelaamaan Kärpissä kevääseen 2019 asti.

– Miten maailma voi mennä näin? Hassi pohtii ja katsoo lapsenlastaan.

Yhdysvaltojen Minnesotassa kasvaneen Kivihalmeen ja hänen isoäitinsä välissä on ollut 22 vuoden ajan monta tuhatta kilometriä ja kahdeksan tunnin aikaero, mutta tänä vuonna he ovat päässeet näkemään toisiaan käytännössä milloin tahansa.

– Mummu tekee minulle ruokaa lähes joka päivä. Ei sillä, etten osaisi tehdä, mutta hän vaatii, että tulen syömään hänen luokseen, Kivihalme kertoo Lintulassa sijaitsevassa mummolassaan.

– On ollut mahtavaa saada menetettyä aikaa takaisin.

Vierailut mummolassa sujuvat hyvin, vaikka yhteistä äidinkieltä ei olekaan. Hassi puhuu jonkun verran englantia, Kivihalme ymmärtää muutaman sanan suomea, mutta veri on samaa.

– Teemu on ihana, perhekeskeinen lapsi. Rakastan häntä hirveän paljon, Hassi herkistyy.

Jos Kivihalme ymmärtäisi suomea, hän punastuisi sanoista. Nyt hän vain tyytyy nyökyttelemään ja hymyilemään. Tai ehkä hän sittenkin ymmärtää, mutta ei vain uskalla myöntää sitä.

Kivihalmeen isoäiti Tyyne Marja Hassi pitää itseään etuoikeutettuna, kun hän saa tehdä ruokaa ja viettää aikaa pojanpoikansa kanssa.
Kivihalmeen isoäiti Tyyne Marja Hassi pitää itseään etuoikeutettuna, kun hän saa tehdä ruokaa ja viettää aikaa pojanpoikansa kanssa.
Kuva: Jukka Leinonen

Kivihalme osasi suomea pikkupoikana ja vietti lapsuutensa kesät Oulussa. Muistoihin ovat jääneet leikkikentät, Nallikarin hiekkarannat sekä harjoittelu Kärppien vuonna 1995 syntyneiden joukkueen kanssa.

Mutta teini-iässä Oulun-vierailut jäivät vähemmälle ja samalla myös kielitaito rapistui.

– Englanninkielisessä ympäristössä suomen taidon ylläpito on vaikeaa. Suomalainen isäni toki puhuu suomea, mutta äitini ei. Luulin, että kieli muistuisi mieleeni nopeammin, mutta vähitellen alan ymmärtää enemmän.

Kivihalme viettää nyt toista kertaa joulua Oulussa. Ensimmäisestä kerrasta on vierähtänyt jo 22 vuotta. Sitä reissua hän ei muista, koska kiekkoilija oli tuolloin vasta puolivuotias.

– Vietämme joulua yksinkertaisin menoin. Syömme täällä ja käymme viemässä hautausmaalle kynttilät, Hassi sanoo.

Kivihalme asuu ensimmäistä kertaa elämässään ulkomailla, mutta elämä voisi olla huomattavasti erilaista.

– Mummu asuu täällä. Isäni kävi täällä, ja olen käynyt tapaamassa isäni kavereita, Kivihalme luettelee.

Onko Teemu Kivihalme sydämeltään suomalainen vai amerikkalainen?

Suomalainen hän oli vuonna 2004, kun 9-vuotias pojankoltiainen oli katsomassa jääkiekon World Cupin välieräottelua Suomi–Yhdysvallat kotiosavaltiossaan St. Paulin kaupungissa.

Suomi voitti ottelun maalein 2–1, ja katsomossa Leijonien voittoa tuuletti poika, jolla oli päällään Teemu Selänteen pelipaita.

– Itse asiassa minut on nimetty Selänteen mukaan, Kivihalme virnistää.

Amerikkalainen Kivihalme puolestaan on siinä mielessä, että hänelle joulupäivä on ollut aina merkityksellisempi kuin jouluaatto.

– Mutta kyllä minulle suomalainen järjestelykin käy, hän jatkaa nauraen.

Kivihalmeen päätyminen Kärppiin ja Ouluun oli monien sattumusten summa. Kivihalme olisi tuskin saanut Kärpistä edes try out -sopimusta, ellei Joonas Lyytinen olisi tehnyt NHL-sopimusta.

Ensimmäisen kontaktin Kärp­pien suuntaan teki Kivihalmeen isä Janne, joka tuntee Kärppien urheilutoimenjohtajan Harri Ahon nuoruudestaan.

– Tulin oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Harjoitusotteluissa Kivihalme näytti peruspakilta, joka hoitaa ruutunsa, mutta ei loista. Kaikki muuttui runkosarjan ensimmäisessä kotiottelussa HPK:ta vastaan, kun puolustaja pyöri ympäri kenttää kuin tuulispää. Hän harhautteli vastustajia kuin Markus Nutivaara ja teki pitkiä kuljetuksia kuin Joni Pitkänen.

Raksilan lehtereillä ihmiset kysyivät toisiltaan, kuka tämä poika oikein on.

– Yllätin silloin itseni ja myös joukkuekaverini. Ajattelin, että wau, minä voin olla hyödyllinen pelaaja tässä joukkueessa.

Kivihalme kuvailee ensimmäisiä viikkojaan Oulussa hermostuneiksi, koska nuorukainen oli pitkästä aikaa kaupungissa, jossa hän vietti lapsuutensa kesät. Kivihalmeen mukaan se näkyi myös kaukalossa.

Oman osansa hermostuneisuuteen toi se, että hänellä oli yllään Kärppien pelipaita.

– Isoisäni ja isäni ovat pelanneet Kärpissä junioreina. Isäni liikuttui, kun hän näki minut kärppäpaidassa.

Kivihalme tuli Ouluun Colorado Collegesta, jossa hän opiskeli historiaa.

– Menin sinne opiskelemaan liikuntatieteitä, mutta se tutkintolinja lakkautettiin ennen kuin ehdin aloittaa. Kokeilin hetken aikaa taloustieteitä, mutta siirryin historian opintoihin.

Erityisesti häntä kiinnostaa 1900-lukuun ja maailmansotiin liittyvä historia. Opinnot saivat kuitenkin jäädä, koska hän lopetti koulun viime kesänä.

– Älkää ymmärtäkö väärin, olin todella hyvä koulussa. Halusin vain kehittyä kiekkoilijana, eikä ammattilaisjääkiekkoa voi pelata, jos on kirjoilla collegessa.

– Unelmani on pelata NHL:ssä. Täällä on mahdollisuus kehittyä, että joskus pääsisin sinne.

Kärppäpelaaja ei pode koti-ikävää, vaikka hän ei pääse matkustamaan Amerikkaan jouluksi.

– Mummu on ollut meillä yleensä jouluna, joten siinä mielessä tuntuu kuin olisin kotona.

Perheen ja ystävien lisäksi hän kaipaa Amerikasta erästä paikallista pikaruokaketjua.

– Chipotle-ravintoloissa saa koota itse burritot ja tacot. Niitä ei voi syödä liikaa.

Tänä jouluna Kivihalme ahmii kinkkua ja porkkanalaatikkoa.