Ou­lu­lai­nen bii­si­nik­ka­ri luottaa soit­to­ka­ve­rei­hin­sa – Lauri Sukanen & Human Gun Store esiin­tyy lauan­tain Pi­ki­po­pis­sa

Kun oululaisen Seacorner-yhtyeen toiminta oli hiipunut muutaman räväkän keikan jälkeen reilu vuosi sitten, laulaja-kitaristi Lauri Sukanen päätti ruveta työstämään soololevyä.

Lauri Sukanen & Human Gun Store on yksi Pikipopin oululaisesiintyjistä.
Lauri Sukanen & Human Gun Store on yksi Pikipopin oululaisesiintyjistä.
Kuva: Anssi Juntto

Juttu on julkaistu Kalevan paperiversiossa 29.5.2019.

Kun oululaisen Seacorner-yhtyeen toiminta oli hiipunut muutaman räväkän keikan jälkeen reilu vuosi sitten, laulaja-kitaristi Lauri Sukanen päätti ruveta työstämään soololevyä. Lauri Sukanen & Human Gun Store -nimellä julkaistulla Thicker Than -levyllä soittavat pitkälti samat kaverit kuin Seacornerissakin.

– Tämä ei ole enää sellainen bändibändi, että on tiivis porukka, joka soittaa paljon yhdessä. Kyse on enemmän sellaisesta, että minä teen biisejä ja yritän muuten päästä mahdollisimman vähällä turvautumalla ja luottamalla muihin soittajiin, Sukanen selvittää.

Sukanen kieltää, että hän olisi halunnut ohjakset tiukemmin omiin käsiinsä. Sen sijaan hän valitsi mukaan sellaiset muusikot, joiden hän tiesi osaavan hommansa, ja antoi heidän soittaa sen, mitä heiltä kuhunkin kappaleeseen luonnostaan tuli.

Taannoisessa Mushmouthed Talk -yhtyeessään Sukanen luotti omaan visioonsa jopa liikaakin.

– Luulin, että se on paras, vaikka rumpali saattaa oikeasti tietääkin paremmin, miten rumpuja soitetaan, hän naurahtaa.

– Nyt olen yrittänyt luottaa enemmän siihen, että kyllä soittajat tietävät.

Varsinaiseen Human Gun Store -kokoonpanoon kuuluvat rumpali Mikko Heikkinen, basisti Matias Haataja ja kitaristi Riku Rousu. Studiossa oman panoksensa biiseihin antoivat myös koskettimia soittaneet Joona Hiltunen ja Lasse Junnila, saksofonia puhallellut Vili Järvinen ja perkussioita takonut Olli Estola. Taustalaulajina kunnostautuivat Laura Uhre ja Hilla Nokela.

Levynjulkaisukeikalle 45 Specialiin Sukanen aikoo katsella perusbändin kylkeen jonkun, joka soittaa koskettimia tai saksofonia tai mielellään molempia. Kaikki levyltä tutut soittajat kun eivät ole käytettävissä. Pikipopissa myöhemmin kesällä on joka tapauksessa tarkoitus esiintyä isolla bändillä.

Soittajien osaamisesta ja yhteistyön vaivattomuudesta kertoo se, että ensimmäisessä nelituntisessa pohjiensoittosessiossa oli kaavailtu äänitettävän vain neljä etukäteen treenattua kappaletta, mutta kun urakka hoitui niin rivakasti, sovitettiin nopeasti uusia biisejä ja äänitettiin nekin.

Koska Sukanen paiskii muutenkin hommia äänittäjänä ja miksaajana, oli luontevaa, että hän myös äänitti ja miksasi Thicker Thanin. Sukanen itse olisi tosin halunnut delegoida senkin jollekin muulle, esimerkiksi hänen omat lauluosuutensa äänittäneelle Pentti Amorelle, mutta hän ei malttanut lykätä studiosessioita ja ruveta säätämään aikatauluja vielä yhden uuden henkilön kanssa.

– Ehkä jatkossa olisi järkevämpää tehdä jonkun muun kanssa. Ei pitäisi itse tehdä kaikkea, ei varsinkaan miksata, jos itse tekee biisit. Sitä saattaa jäädä jauhamaan ja hinkkaamaan sellaisia turhia asioita, joita ei koskaan muuten hinkkaa, ja sitten ei vain koskaan tule valmista.

Sukanen miksasikin levyn seitsemässä päivässä eikä palannut niihin sessioihin enää myöhemmin.

Kahdeksan kappaleen kokonaisuus pitää sisällään ajattomasti pörisevää rockia.

– Sellaisia biisejä minä osaan tehdä, ja sellainen soundi viehättää itseäni. Kyllä nykyäänkin tehdään paljon sävellyksellisesti hienoja biisejä, mutta se tietynlainen tuotanto ei ole kiinnostanut minua – ainakaan vielä.